Романови през очите на най-близката им прислуга

Автор: Ксения Исаева.

Животът на Романови без разкоша и церемониалността.

романови1

Архивна снимка
Тези снимки показват домашния живот на Романови, лишен от разкош и церемониалност. / Николай II с децата си. Семеен портрет в парка.
Оцелели са изключително редки и интимни снимки на последния руски император и семейството му. Те са правени от Анна Вирубова – придворна дама на императрицата. / Велики княгини Анастасия и Мария.
През януари 1904 г. Анна Вирубова е назначена за придворна дама, като задължението ѝ е да придружава императрица Александра Фьодоровна на балове и при нейните излизания. След като се сприятелява с императрицата, тя прекарва много години близо до царското семейство. / Императрица Александра Фьодоровна.
Анна Вирубова прекарва много години като фотограф на Романови. Фотоапаратът ѝ улавя както празненствата, така и обикновения живот на царското семейство. / Принц Алексей и император Николай II на балкона на Александровския дворец.
Децата – четири дъщери и един син, са отгледани и образовани заедно в Императорския дворец. / Императрицата с дъщерите си.
Николай II и семейството му прекарват повечето си време в Александровския дворец (Царско село) или Петерхоф. През лятото си почиват в кримската резиденция – Ливадийския дворец. Всяка година царят прекарва по две седмици и на яхтата „Стандарт“, с която плава по Финския залив и Балтийско море. / Принц Алексей.
До наши дни са оцелели няколко фотоалбума, които ни разказват за живота на царското семейство. / Императрицата с дъщерите й Татяна и Олга и сина й принц Алексей.
Единственият син на императора наследява заболяването хемофилия, при което тялото не може да контролира съсирването на кръвта и всяка драскотина може да има много тежки последици. / Принц Алексей с медицинската му сестра Александра Теглева.
Олга е най-голямата в семейството. „Олга Николаевна бе изключително интелигентна и способна. Науката за нея бе шега, защото понякога я мързеше. Имаше силна воля, непоклатима честност и прямота и по това приличаше на майка си“, пише Анна Вирубова. / Принцесите Татяна и Олга.

романови11

Архивна снимка

Николай II управлява от 1 ноември 1894 г. до принудителната му абдикация на 2 март 1917 година. / Император Николай II

романови12

Архивна снимка

Управлението на Николай II е белязано от икономическо развитие на Русия и едновременното надигане на социално-политическите протировечия, революционните движения, предизвикали революциите през 1905-1907 г. и 1917 г. Те предизвикват Руско-японската война и руското участие в Първата световна война. / Император Николай II.
Източник: Руски Дневник.