Кунашир-забележителният остров в Курилската група

Природни джакузита, почти кипящо езеро, каскада от водопади, рядка флора- всичко това можете да намерите на Кунашир, най-южният остров в Курилите.

  1. Наричат го „Черния остров“

В превод от местното наречие Кунашир означава „черен остров“. Така го наричат айните, най-древното население на японските острови, Камчатка, Курилите и Сахалин. Голяма част от територията му е покрита от тъмно-зелена хвойнова гора и почти черна вулканична почва, а най-величественият вулкан на острова – Тятя – хвърля голяма тъмна сянка.

Това е най-южният от Курилските острови. Разстоянието от него до японския остров Хокайдо е само около 20 км.

  1. Тук има три различни вулкана (и кипящо езеро)

Кунашир привлича мнозина поради факта, че на много компактна територия от 1490 кв. км се намират три различни типа вулкани. Това са калдерният вулкан Головнина, сложните стратовулкани Менделеев и Руруй, а също и визитната картичка на острова – сома-вулканът (вулкан във вулкана) Тятя.

Освен разнообразните си структури, всички те имат свои отличителни черти. Например Менделеев и Руруй са известни със своите горещи извори. Долината, формирана от вулканите, е отправна точка за поток, който по-надолу образува цяла каскада от природни джакузита.

В близост до активния вулкан Головнин има две езера Горещо и Кипящо( Горячее и Кипячее). В Кипящото можете буквално да се сварите живи: температурата на водата може да достигне 80 ° C, а на някои места да достигне точката на кипене. Под водата постоянно се изхвърлят струи сяра и серни газове, поддържащи висока температура. Поради седиментите на езерото, на повърхността на водата се образува черна сулфидно-серна пяна, която придава на водата оловен оттенък

Но можете да се потопите в Горячее езеро с неговата изключителна тюркоазена вода. Тъй като двете езера са свързани, водата в Горячее e винаги е топла.

Тятя е най-големият и най-красивият от всички вулкани, но е на отдалечено място. До подножието му може да се стигне с моторна лодка, но само при хубаво време. Стигането до подножието на вулкана пеша ще отнеме няколко дни (и това не включва изкачването на самия вулкан, който е висок 1800 метра).

  1. Тук има място, където може да се изпече рак 

Става дума за  Горячий Пляж в подножието на вулкана  Менделеев. Това е единственият участък от сушата тук, на който вулканичните породи са покрити от слой пясък. Температурата му обаче е толкова висока, че лесно можете да си изпържите омлет или да си изпечете морски дарове.

Най-важното е, да не се приближавайте твърде много до фумаролите (отвори и пукнатини в земята около вулкана), от които периодично се отделят вредни жълти изпарения.

Фумарол

  1. Нос Столбчати, формиран от изстинала лава

Преди 40-50 милиона години той също е бил образуван от вулкана Менделеев. Лавата от него се изляла в океана и се е втвърдила в студената вода, образувайки пет- или шестстенни колони, наподобяващи тръби на орган. С течение на времето базалтовото образувание се издигнало от водата и природата го превръща във висок и отвесен нос (на места висок до 50 метра) на брега на Кунашир.

Местните жители го наричат Нос Столбчати, което означава „Колонен Нос “, заради характерната му структура – и туристите редовно се забавляват там.

  1. Повече от половината растения са вписани в Червената книга

Кунашир също е държавна природна защитена зона. Там растат рамо до рамо видове флора, които на континента никога не могат да бъдат намерени в една и съща географска среда: ели, оплетени с увивни растения и покрити с мъхове и бамбук до калина и кедър. Нещо повече, над половината от флората на Кунашир е включена в Червената книга на застрашените видове на Русия.

През острова минава природна пътека, покрай която се намират табла с информация за местни ендемични видове.

  1. Можете да стигнете до  Головнинската скала само при отлив

Едно от най-красивите места на острова се простира от нос Пузанов до устието на река Белозерка. Нарича се Головнинската скала и се намира на тихоокеанския бряг на острова. Състои се от дълга отвесна стена от вулканична скала, от която бликат водопади. Тази стена от слоеста скала отразява два милиона години история на острова.

Но за да видите тази красива гледка, трябва да изчакате отлива: по всяко друго време океанът достига подножието на самата скала.

https://bg.russiabeyond.com/travel/338140-7-fakta-kurilski-ostrovi

https://www.russiabeyond.com/travel/335153-facts-kunashir-island-kurils