Путин: БРИКС може да се разширява поетапно

Руският президент Владимир Путин не изключва възможност от разширение на състава на участниците в БРИКС, съобщи «Россия 24».

Първият кандидат за встъпване в набиращия скорост алианс: Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР, е Аржентина. По време на работната си визита в Латинска Америка, Владимир Путин планира да посети именно тази държава.

В навечерието на визитата си, Путин отговори на въпросите на журналистите за мащабите на отношенията между Русия и Аржентина. Обемът на двустранната търговия нараства, а дружеските отношения между двете страни скоро ще навършат 130-годишнина от създаването си. Русия трябва да излезе на пазарите на инфраструктурните производствени и научно-технически проекти на Латинска Америка, които ще включват и комплекс от търговски връзки, доставка на резервни части и т.н. Самата група БРИКС е пример за сътрудничество, насочено към подобни големи проекти.

За присъединяването на Аржентина към БРИКС, журналисти заговориха още през март, а Индия, Бразилия и ЮАР дори вече се изказаха положително за тази идея.

Владимир Путин отбеляза, че макар на този етап решение за разширение на присъединяване не се разглежда, все повече страни виждат перспективи, които предоставя БРИКС, поради което „в бъдеще, вероятно ще стои въпросът за поетапно разширяване на БРИКС“, отбеляза Путин.

Формални поводи за присъединяване към БРИКС няма, както не съществуват и строги критерии за присъединяване на някоя държава към групата. Във всеки конкретен случай решението се взима в индивидуален ред, поясни Владимир Путин. „Първо трябва да се установи работата на вече създадените обединения в рамките на сътрудничеството“, заяви руският президент.

Целта на пътуването на руския президент няма да се ограничи само със срещата на върха на БРИКС. Преди Бразилия Владимир Путин ще посети Куба и Аржентина. Много са общите интереси на Русия и държаните от Латинска Америка, отбеляза Владимир Давидов:

„Мисля, че ние имаме нелоши позиции на латиноамериканските пазари в редица страни и отрасли. Освен традиционните стоки, такива като химическата продукция, ние имаме солидни позиции на пазара на металургичната продукция и металопроката. Имаме също така много големи перспективи в износа на инженерните услуги и ноу-хау.

Единият от примерите за успешна работа на латиноамериканските пазари, според експерта, е свързан с руската хеликоптерна техника. Русия изнася хеликоптери в седем страни от Латинска Америка, сред тях са Бразилия, Аржентина, Перу, Мексико. В най-близко време ще изнася за Мексико средномагистралния самолет Sukhoi Superjet.