Преговорите за Сирия в Астана са самостоятелен и нов формат

На 23 януари ще се проведат преговорите за разрешаването на сирийския въпрос в столицата на Казахстан, Астана, пише вестник Известия“, цитирани от ИА Фокус.

С цел подготвяне на срещата за Турция са заминали група руски експерти. На 8 февруари преговорите ще продължат в Женева, но вече под егидата на специалния представител на ООН за Сирия Стефан де Мистура. По-рано прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че подготовката за Астана протича енергично.
„Това е голяма крачка напред по пътя за мирно разрешаване на сирийския конфликт. След освобождаването на Алепо тези преговори са най-важното събития за уреждането на сирийската криза. Русия постоянно повтаря, че този конфликт няма военно разрешение. Необходим е всеобхватен междусирийски диалог. След освобождаването на Алепо ние успяхме да постигнем прекратяване на огъня по цялата територия на Сирия“, заяви директорът на Центъра за партньорство на цивилизациите в МГИМО Вениамин Попов.
„Това е самостоятелен и нов формат, но той не противоречи на женевския формат. Ние признаваме ключовата роля на ООН за разрешаването на ситуацията в Сирия. Но женевският формат попадна в задънена улица заради действията на опозицията и на онези, които ги подкрепят. Затова ние намерихме нов формат със сили, които са действително заинтересовани от прогреса. Става дума за тройния формат: Русия, Турция и Иран“, подчерта Попов.