Патриарх Неофит ще вземе участие в службата в Руския храм в София

На 15 февруари Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще вземе участие в Светата литургия в подворието на Московския и на цяла Русия патриарх в София, съобщава пресцентърът на Светия синод.

Негово Светейшество ще посети Руската църква на бул. „Цар Освободител“ по повод 65-годишнината от кончината на архиепископ Серафим Соболев – архиерей от руската емиграция, служил в България почти 30 години.

Владика Серафим е един от най-видните духовници на нашето време – Богучарският архиепископ Серафим Соболев. Още приживе по неговите молитви се случват много чудеса, а след кончината му при гроба му, който се намира в криптата на Руската църква „Св. Николай” в столицата, идват хора, молят се, пишат му писма и твърдят, че той помага във всякакви случаи – от тежки житейски ситуации до болести.

По повод годишнината от Подворието на Руския и на цяла Русия патриарх в София организират тържества, в памет на архиепископ Серафим. В тях ще вземат участие Българският патриарх Неофит, както и български и руски архиереи.

Роден и възпитан в Русия, Серафим пристига в България през 1921 г. и служи в София до смъртта си. На него са му възложени грижите за руските емигранти в България, но става любим духовник и наставник на много християни – руснаци и българи, в това число именити духовници на Българската православна църква, съобщават от Светия Синод.

След смъртта на духовника ежедневно огромен поток от вярващи се стича на гроба му, който се намира в криптата на Руския храм на бул. „Цар Освободител” в столицата. Хората се молят на гроба му, пишат му бележки и той помага на всички, които с вяра се обръщат към него. Засвидетелствани са много чудеса по неговите молитви – изцерения от всякакви болести, помощ при намиране на работа, в учението, както и при бездетие. SerafimВ празненствата, които ще продължат три дни, ще вземат участие висши духовници от Българската и Руската православни църкви. Програмата на честванията за днес предвижда заупокойна Божествена литургия в Подворието от 9.00 ч. В 18.00 ч. ще бъде отслужен трисагий в криптата на храма, където е гробът на архиепископ Серафим. Час по-късно пък в Руския-културно информационен център в София ще бъде излъчена премиерата на документален филм, посветен на духовника.