Патриарх Кирил пожела на Порошенко да помири украинския народ

Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил поздрави Петро Порошенко с избирането му за президент на Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС.

Московският Патриарх изрази надежда, че кръвопролитията в страната ще бъдат прекратени и „ще бъде реализиран културният избор на всяка група от населението на страната”.

Патриарх Кирил подчерта също надеждата си, че църковният живот в Украйна ще протича „без каквато и да било държавна или политическа намеся, решенията, необходими за нормализацията, усъвършенстването и развитието на този живот да се приемат свободно, в духа на вярност към каноничния ред”.

„Пред вас стои сложна и много важна задача – да намерите способ за примиряване на враждуващите, да направите всичко възможно за възстановяването на гражданския мир и съгласие. Убеден съм, че в създалата се ситуация е необходим открит диалог с народа и обществените лидери, изслушване на мнението на всички жители на страната”, се казва още в посланието.

Патриархът отбеляза, че преди половин година огънят на враждата избухна в Киев, „а сега той бушува в югоизточната част на страната, като не щади нито жените, нито децата, нито старите хора”.

„Днес Украйна повече от всичко се нуждае от мир и стабилност, правда и справедливост. И да стане гарант на създаването на достоен живот може единствено човек, който добре познава, обича и разбира свой народ, решително застава в защита на пазените от тях нравствени ценности, вижда опора на личния и народния живот в здравото семейство, черпи мъдрост от истински духовните източници”, подчерта още Патриархът.

„Желая Ви Божията подкрепа във всичките предстоящи дела и отговорни решения. Да благослови Бог мира и благоденствието на скъпия за моето сърце народ на Украйна”, завърши посланието си Московският Патриарх.