Отношенията между България и Русия след изборите за български парламент – коментари от руски издания

Перспективите в отношенията между България и Русия са централна тема в коментарите на руски медии след парламентарните избори у нас. Вотът бе разглеждан като схватка между прозападно и проруски настроени партии, пише сп. „Експерт“.

И партията ГЕРБ, и БСП се обявяваха за възстановяване на икономическите връзки с Русия, но „социалистите, смятани за наследници на българските комунисти, бяха обещали, ако спечелят, да настоят за отмяна на санкциите срещу Москва и да използват правото на вето, когато се гласува поредното им удължаване“, отбелязва изданието.

Въпреки победата на проевропейската партия ГЕРБ резултатът от вота не предизвика ентусиазъм в ЕС, пише „Взгляд“.

В ЕС разбират колко много трудности очакват партията на Бойко Борисов при опитите да формира коалиционно правителство. Според някои български политолози вътрешнополитическата ситуация в страната би могла да се стабилизира с помощта на Москва, посочва онлайн изданието.

Нагласите на българския електорат не се вписват в примитивна схема с основни критерии „проевропейските“ и „проруските“ настроения. Социологическите анкети показват, че повечето българи все така се стремят към европейското семейство на народите – друг въпрос е, че резултатът от тази интеграция често е разочароващ, коментира руският политолог Дмитрий Абзалов, цитиран от РИА Новости.

Точно тези разочарования и несбъднати очаквания стават причина за противоречивото волеизявление на електората, когато през ноември страната избира за президент един кандидат с „проруски“ лозунги, а след четири месеца гласува за „проевропейска“ партия. В крайна сметка във властта влизат различни политически сили, които не могат да се споразумеят помежду си, заключава агенцията.

„Изборите в България окончателно разцепиха нацията“, твърди „Камбаната на Русия“. При все че евроскептиците и проруски настроените партии взеха повечето гласове, правителствена коалиция ще формира една проевропейска, прозападна партия – ГЕРБ, посочва електронният вестник. Припомняйки оставките на предишни правителства, доминирани от ГЕРБ, той прави извода, че България „отново навлиза в продължителна политическа криза“.

„Това всъщност може да се окаже изгодно за Запада, тъй като заради външното суетене през този период ще бъдат замразени проруските тенденции, започнали да се открояват в българската външна политика“, разсъждава „Камбаната на Русия“.

За лидера на ГЕРБ Бойко Борисов ще е трудно да състави правителство, но дори да успее, малко вероятно е България да подобри отношенията с Русия, коментират аналитици на „РБК“.

След присъединяването на Крим към Русия ГЕРБ зае доста твърда антируска позиция, руско-българските отношения охладняха най-силно от 20 години насам. Сега и двете страни имат интерес ако не коренно да ги подобрят, то да ги нормализират в опит да установят сътрудничество поне в някакви области, казва политологът Юрий Квашнин.

България има интерес да се засили туристическият поток от Русия и все още зависи от руските газови доставки, тъй че потенциалът за развитие на отношенията е запазен, добавя наблюдателят.

Тъкмо през управлението на бившия премиер Бойко Борисов България се отказа от голям брой изгодни съвместни проекти с Русия под натиска на Европейската комисия. Това налага извода, че този курс ще продължи, смята обаче европеистката Екатерина Шумицкая, цитирана от „Народни новини“.

За Русия „е от значение да не разглежда изборния резултат в рамките на старата схема, според която социалистите са проруска партия, а ГЕРБ е против Русия“, предупреждава аналитикът Леонид Решетников, цитиран от новинарския сайт „Царград“.

„Това не е така. В това отношение двете са горе-долу еднакви. И социалистите, по-точно партийното ръководство, не е много различно от ръководството на партията ГЕРБ. И едното, и другото много силно зависят от Брюксел“, заявява той.

БСП „все говори за развитие на отношенията с Русия, но веднага щом дойде на власт, прави всичко, за да не се подобряват реално тези отношения“, казва експертът. „По принцип социалистите обещават предизборно завой към Русия, а после остават на предишните си позиции“, обяснява той.

Електоратът и на двете партии според него симпатизира на днешна Русия горе-долу в еднаква степен. Но привържениците и членовете на БСП са „по-скоро съветофили“, а избирателите на ГЕРБ – „класически русофили“. Сиреч хора, симпатизиращи не на Съветския съюз, а на историческа Русия“.

„И в този смисъл ръководителите на ГЕРБ са даже по-предсказуеми. По-ясно е как да правиш бизнес с тях“, констатира експертът на „Царград“.

/БТА/
Източник: dnes.bg