Вилнюските претенции на НАТО

В историята едва ли съществува друга международна организация, при която да има такова разминаване между претенции и постижения. След като въдвори демокрация по целия свят и направи хората щастливи в обгрижваните територии, НАТО се зае с осигуряването на дългосрочни гаранции за сигурност на Украйна. Поне това беше претенцията на приключилата двудневна среща във Вилнюс.

И как ще бъдат постигнати тези „дългосрочни гаранции за сигурност“? „Рамката включва изпращане на модерно усъвършенствано военно оборудване, обучение, споделяне на разузнавателна информация и защита в киберпространството“ (по Ройтерс). В това изброяване ключовото обещание явно е модерното „военно оборудване“ или казано на по-прост език – и още, и още, и още оръжия.

В НАТО много добре знаят, че начинът, по който искат да дадат гаранции за сигурността на Украйна в същност обричат Украйна на дългосрочна несигурност. НАТО по същество работи за липсата на сигурност на Украйна дотолкова, доколкото сигурността на Украйна може да се осъществи само чрез сигурността и на Русия. Бихме помолили и най-заклетият атлантик да сложи ръка на сърцето и да отговори на въпроса: „Възможно ли е Украйна да се чувства в безопасност тогава, когато Русия се чувства застрашена от територията на Украйна“?

Дмитрий Песков, говорителят на руския президент, им го каза съвсем ясно: „…предоставяйки гаранции за сигурност на Украйна, те посягат на сигурността на Руската федерация“. Това е така, защото страните от НАТО „всъщност пренебрегват международния принцип за неделимост на сигурността.“

Разминаването между претенции на НАТО и логични резултати постигна по време на срещата във Вилнюс своя завършен цинизъм по темата „НАТО – Украйна“. „Ще ви приемем в НАТО след като Украйна победи Русия!“ На Украйна, пардон – на Зеленски и кликата около него, й е необходима НАТО сега, а не след победа. Сега, защото се надява, че ще въвлече в тази война ресурсите на много други държави – не само технически, но и човешки. Ако Украйна победи Русия защо й е НАТО? За да се приготви за втора война ли?

Автор: Николай Малинов