„Десен сектор“ разстреля украински военни

Екстремистите от „Десен сектор“ обстреляли пост на украинска армия до с. Благодатное, Волновахски район в Донецка Народна Республика (до границата с Русия), съобщиха от пресслужбата на Народното опълчение на Донбас.

На 22 май около 5 часа сутринта екстремисти открили стрелба по украински военни. Те били изпратени и разположени там (без никакъв смисъл и необходимост). По-рано жителите на селото общували с военните и се отзовавали за тях, като за напълно адекватни войници. Сред украински военни има минимум 15 убити и 35 ранени. Действията на екстремистите били професионални. Те пристигнали с микробуси на „Приватбанк“ и джипове. Ясно се е виждало, че са наемници.

„Мисля, че акцията е планирана и платена от олигарха Коломийски. А нападателите са батальоните на Донбас и Азов (под ръководството на Ляшко). Киевската хунта премина всякакви граници…“, сподели народния губернатор на ДНР Павел Губарев.

По данни на милицията на Волновахски район телата на загиналите украински военни са минимум 15, които все още се намират на мястото на разстрела до село Благодатное (украино-руската граница). Военните били изпратени там и разположили палатков лагер със склад на боеприпаси. Екстремисти от Киев нападнали военните, като действали с подкрепление от тежка бронирана техника и военни хеликоптери. Част от нападателите пристигнали с микробуси на „Приватбанк“, пояснява телевизионния канал lifenews.ru.

„До телата на загиналите войници няма достъп, тъй като те се намират в палатките, а около тях непрекъснато се взривяват боеприпаси. Телата са силно обгоряли. На мястото на случилото се горят БТРи. В момента пожарните се опитват да ги загасят“, съобщи на lifenews.ru. източник от областната милиция. Той подчерта, че дежурството на блокпоста са държали новобранци от 51-ва доброволческа армия, която била сформирана преди 2 месеца. Сега е почти невъзможно оцелелите и пострадалите да бъдат разпитвани, тъй като повечето от тях отказват да дават показания на милицията. Обаче, показанията, които са дали ранените, потвърждават думите на местните жители на селото, които по-рано разказаха, че е било извършено въоръжено нападение върху блокпоста от неизвестни лица с джипове и микробуси на „Приватбанк“.

„Войниците, които дадоха показания казаха, че боя е започнал около 5 сутринта. В лагера им пристигнали въоръжени хора с джипове и започнали да разстрелват войниците“, подчерта източникът.

По думите на местните жители, нападателите действали професионално, като стреляли по военните, които по-рано отказали да стрелят по местните в селото.

По данни на източника, този разстрел е реална наказателна акция по поръчка на олигарха Игор Коломойски (собственик на Приватбанк), известен с това, че е финансирал сблъсъците на Майдан и плащал на бойците от „Десен сектор“.

Украинските военни се опитали да дадат отпор, но нападателите са били значително по-мощни, подкрепени с тежка бронирана техника и военни хеликоптери. Един от снарядите е уцелил склада за боеприпаси. В резултат на взрива, са ранени около 35 човека. Минимум 15 войника са убити.

Вечерта на 21 май в село Благодатное се разположили украински военни, чиято задача е била да обстрелят мирното население. Когато жителите излязли, за да се защитят, украинските войници отказали да стрелят по тях. За това си действие по-късно около 5 сутринта те били наказани, чрез разстрел от киевските екстремисти.

Друг разстрел на украински военни е станал в същата нощ до гр. Угледар (Марьински район) ДНР, където също били разположени адекватни украински военни.

„По всичко личи, че двата разстрела са планирани. Някой е изпратил военните целенасочено, с цел да бъдат разстреляни (колкото и цинично да звучи). Сега за това престъпление ще бъдат набедени опълченците на ДНР“, заяви Павел Губарев.