В Новорусия са готови да потвърдят независимостта на нов референдум

Близо 40 обществено-политически движения в ДНР и ЛНР излязоха в петък със съвместно изявление.

„Ние заявяваме от името на целия наш многонационален народ, че Вашите (на украинските власти – бел.ред.) планове да ни върнете в състава на Украйна ще доведат неминуемо до геноцид на населението в Донецка и Луганска народни републики.

Всички, които призовават към мир и справедливост, са подложени на тормоз и преследване. Днес стотици и хиляди хора биват арестувани в Киев, Одеса, Харков, Запорожието и Днепропетровск само заради това, че са посмели да изкажат подкрепата си за самостоятелността на регионите, за борбата с бедността, срещу безогледното подчинение на диктата на САЩ, срещу безумното героизиране на съучастниците на Хитлер“.

„Какво ще се случи, ако Донбас бъде предаден под властта на Порошенко и Яценюк, както вие, господа, се договорихте в Минск? Не, уважаеми господа, много ви благодарим, но в такава Украйна ние няма да се върнем. И лидерите на нашите републики ще ни подкрепят“, подчертава се в изявлението.

„Аз планирам да предложа за разглеждане пред народния съвет на ЛНР постановление за подготовка към провеждане на референдум, на който народът на Луганската народна република ще вземе решение, да останем ли независима държава или да се присъединим към Руската федерация.

В случай, че хората гласуват за присъединяване към Русия, то РФ ще получи пълното право да изпрати вече на своя територия в цялата бивша Луганска република (днес ЛНР) редовна армия и да изгони окупаторите от нашите земи“, заяви по-рано лидерът на ЛНР Игор Плотницки.

Представителят на ДНР Александър Захарчеко също изрази готовност да бъде проведен повторен референдум.

Захарченко припомни, че на 11 май 2014 г. в ДНР е бил проведен референдум за независимостта на републиката. В него участваха 75 % от жителите на региона, от които почти 90 % дадоха гласа си за независимостта на Донбас. „Ние сме готови да проведем отново такъв референдум“, подчерта лидерът на ДНР.

„Убеден съм, че след победата на армията на Новорусия доказателствата за зверствата на киевския режим ще бъдат повече от достатъчни за това, световното общество, в това число и съучастниците на киевските нацисти от САЩ и ЕС, да признаят новата власт на Новорусия за законна и легитимна. А когато законната и легитимна власт реши, че руснаците в Новорусия трябва да се върнат у дома, в историческа Русия, ще бъде късно за възмущение“, заяви ръководителят на Центъра за системен анализ и прогнозиране Ростислав Ищенко.