Атомните подводници на Северния флот на РФ проведоха стрелба с крилати ракети в Баренцово море

Атомните подводни крайцери на Северния флот от проект 949А „Антей“ проведоха в четвъртък стрелба с крилати ракети с морско базиране в Баренцово море, съобщи представителят на пресслужбата на флота Вадим Серга.

„Ракетната стрелба се проведе от подводно положение по морска мишена, разположена на полигоните за бойна подготовка в Баренцово море. Поразяването на мишената бе потвърдено от данните за обективен контрол“, каза той.

Серга отбеляза, че преди стрелбата е била проведена задълбочена подготовка, при която подводничарите са отработили радиотехнически учения по използване на ракетно оръжие. „Задачата за унищожаване с ракетен удар на корабна групировка на условен противник изпълниха екипажите на атомните ракетни крайцери “ Смоленск „и“ Воронеж “ от подводните сили на Северния флот“, уточни Серга.

Представителят на флота отбеляза също, че по време на изпълняването на бойната стрелба районите за провеждане на ученията са били затворени за граждански кораби.

По-рано атомните подводници са отработили взаимодействие с дизелова подводница и противоподводния самолет Ту-142, чиято задача била да открият корабите на условния противник. Ударната групировка на „врага“ била обозначена от танкерите „Манич“ и Кама“.

Вадим Серга съобщи също, че след атомните крайцери стрелба с крилати ракети са провели и надводните кораби на Северния флот.

„Екипажът на есминеца „Адмирал Ушаков“ изпълни изстрелване на противокорабна крилата ракета „Москит“ по мишена, разположена на един от полигоните за бойна подготовка в Баренцово море на разстояние около 100 километра. Малкият ракетен кораб „Рассвет“ произведе стрелба с крилата ракета „Малахит“ по морска мишена, намираща се на по-близко разстояние“, каза той.

Друг малък ракетен кораб – „Айсберг“ отработи по цели с радиотехническа апаратура.

Както отбеляза представителят на флота, по-рано корабите са провели подготвителна тренировка по бойна ракетна стрелба и са отработили поразяване на десантни отряди на условен противник. По замисъл на ученията, групата от ракетни кораби на Северния флот е получила данни от разузнаването за присъствието на „вражески отряд“ на ВДВ в засегнатата от крилатите ракети зона. Силите на противника били представени от малките противоподводни кораби „Брест“ и „Снежногорск“.

След като противоподводният самолет Ил-38 е задал насочването, корабната ударна група е провела радиотехническо учение на ракетна атака и условно е унищожила първия десантен отряд на противника. Вторият отряд бил открит от многоцелева подводница, която е насочила корабите от ударната групировка на флота.