Щайнмайер: Губим от санкциите

Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че ограничителните мерки, наложени на Русия, могат да доведат до непоправими последствия, а всички онези, които искат да дестабилизират икономиката на Русия – правят сериозна грешка и дестабилизират сигурността на Европа, съобщи БНР.

Щайнмайер се обяви против по-нататъшното въвеждане на санкции за Русия, а Търговско-промишлената палата на Германия за първи път публикува цифрите на загубите за бизнеса след наложените от ЕС санкции за руския пазар.

Според анализа на Търговско-промишлената палата всяка трета фирма е заплашена от съкращение на работниците си, тъй като рязко е спаднал износът на германски стоки за руския пазар. 36% от предприятията трябва да закрият проекти, свързани с Русия, заяви заместник-председателят на палатата Фолкер Трайер. Според него най-големите загуби за германския бизнес в момента са от рязко отслабналата рубла и по тази причина всяка осма германска фирма в Русия обмисля оттеглянето си от руския и пренасочване към азиатските пазари. 20 на сто е намаизносът на стоки от Германия за Русия през 2014 година, което  е изпратило необятният руски  пазар на 13-о място по внос  от чужбина.

Междувременно шефът на концерна Хенкел – Каспер Роршилд – поиска ЕС да търси компромис с Москва, защото в противен случай само германският бизнес ще се наложи да съкрати около 100 000 души.