Шойгу: Русия и Китай са загрижени от опитите на САЩ да засилят влиянието си в АТР

Русия и Китай са притеснени от опитите на САЩ да засилят военно-политическото си влияние в Азиатско-Тихоокеанския регион (АТР). Това заяви във вторник руският министър на отбраната Сергей Шойгу след преговорите в Пекин си китайския си колега.

В хода на състоялата се неотдавна среща на върха на АТИС в Пекин американският президент Барак Обама обяви идеята за създаването на Транс-Тихоокеанско партньорство, условията на което не се разгласяват изцяло, но затова, според експерти,  то предвижда намерението да се ограничи по-нататъшния икономически ръст на Китай и да събере около себе си и срещу Китай всички страни от АТР.

Според Шойгу, по време на преговорите в Пекин е била обсъдена военно-политическата обстановка в света като цяло и в АТР в частност, както и двустранните отношения между Русия и Китай.

„Ние също така изразихме безпокойството си във връзка с опитите на САЩ да засилят военно-политическото си влияние в АТР”, подчерта руският министър, като отбеляза, че военните връзки между Русия и Китай ще се разширяват.

По-конкретно стана ясно, че Русия и Китай провеждат преговори за доставката на изтребители Су-35 от поколение 4++.

Като основна цел на обединението на усилията на Русия и Китай Шойгу определи „формирането на колективна по своя характер система за регионална сигурност”.

Страните обсъдиха пътищата за противодействие на новите предизвикателства пред сигурността в АТР и се договориха да повишат „нивото на прозрачност на военната дейност”, отбеляза руският министър на  отбраната.

Министрите се договориха да продължат съвместната борба с международния тероризъм, както на двустранна основа, така и в рамките на Шанхайската организация за сътрудничество.

По време на преговорите Русия и Китай обсъдиха и необходимостта от съвместното противопоставяне на „цветните революции”.

„Ние обърнахме внимание на тези събития, които се случиха неотдавна в Хонконг, и двамата министри признаха, че от „цветни революции” не е застрахована нито една страна”, заяви заместник-министъра на отбраната на РФ Анатолий Антонов, цитиран от РИА Новости.

„Само изглежда, че тези „цветни революции”, тези експерименти на западните политтехнолози, в това число и на американските, се случват и реализират някъде далеч от Китай или Русия. Всичко това всъщност е близо до нас, и ние смятаме, че Русия и Китай трябва да работят заедно, за да се противопоставят на това ново предизвикателство пред сигурността на нашите държави”, заяви още Антонов.