Чакаме Брюксел да даде зелена светлина за нов „Южен поток“

България очаква Брюксел да даде зелена светлина за нов „Южен поток“. Или поне за директен газопровод между България и Русия. Премиерът Бойко Борисов обяви, че чака писмо от Европейската комисия, в което да се разреши отсечка от проекта за газопровод „Турски поток“ да идва директно към нашия бряг, за да не бъдем зависими от Турция при бъдещите доставки.

„Казах им /на Европейски съвет – бел.ред./, че аз ще си подпиша в лицето на министерството на енергетиката пътната карта за 15.7 млрд. кубически метра газ да влизат по „Турски поток“ в България. Сега чакам писмо от Европейската комисия дали ще ми разрешат да започнем преговори и за директна тръба към България. Защото докато течаха тези процеси, всъщност, целият регион стана зависим от Турция. Сега при тези отношения между Европейския съюз и Турция можем да си задаваме много риторични въпроси, кое е по-добре и кое е по-зле“, каза премиерът Борисов по време на годишната среща с посланиците на България в чужбина, предаде БГНЕС.

През миналата година неколкократно темата за рестарт на „Южен поток“ се повдигаше. Даже на няколко пъти от Москва пристигаха сигнали, че със София се водят преговори. Официалните власти и в двете столици обаче отричаха това да се случва. По-късно се заговори за възможност една от 4-те по проект тръби на „Турски поток“ да бъде отклонена и да стигне до Варна, където по план трябваше да излезе на сушата „Южен поток“. Освен доставки директно на газ за България, този вариант трябваше да допринесе и за проекта за газовия хъб „Балкан“, за който властите у нас нееднократно са казвали, че ни е нужно и руско синьо гориво. Засега обаче официално потвърждение, че това ще се случи, няма.

На теория обаче шансът не е малък. Русия и Турция, след много перипетии, успяха да подпишат споразумение за изграждане единствено за първите 2 тръби от „Турски поток“. Докато по проект те трябва да са 4. Така реално има възможност едната от останалите 2 да бъде пренасочена към България.

Технологично също това е възможно. Преди 10-ина дни стана ясно, че руснаците и турците са се споразумели новият газопровод по дъното на Черно море да излиза на сушата при Мидия (Къйъкьой на турски – бел.ред.). Което означава, че приемният терминал ще бъде на около 35 км от България. При това положение далеч не е невъзможно една от бъдещите тръби да бъде отклонена в посока Варна преди да достигне турския бряг. По този начин ще се избегнат и украинските води, които трябваше да бъдат избегнати и по проекта „Южен поток“, поради което тогава Москва преговаряше с Анкара да допусне тръбите в нейната икономическа зона в морето.

Източник: inews.bg