Цените на петрола паднаха до най-ниското си ниво за последните 11 години

Цената на петрола от вида Brent падна под 36.2 долара за барел, което е най-ниската цена от юли 2004 г., предаде Би Би Си. Основна причина за драстичния спад според експертите е пресищането на петролните пазари.

Според статистика, публикувана миналата седмица, запасите от „черното злато“ на САЩ са на най-високото си ниво от 1930 г. Освен това, в петък Съединените щати отмениха забраната за износ на суров петрол, която бе в сила в продължение на 40 години.

Поевтиняването на фючърсите за февруари се дължи, според агенция Блумбърг, на спекулации от доставчиците от Близкия изток на фона на решението на САЩ от края на миналата седмица да се върнат като световен износител след 40-годишна пауза. На 18 декември президентът Барак Обама подписа проектобюджета на страната за новата финансова година, в който Конгресът наложи премахване на забраната за износ. Президентът си запазва правото да замрази това решение за срок до една година в случай на извънредно положение в САЩ или дефицит на горива и цени, застрашаващи националната сигурност. Специалисти коментираха, че ефектът е по-скоро психологически – в момента американският добив намалява, тъй като част от сондажите работят на загуба при цени под 50 долара за барел. Сортът WTI се търгува под 35 долара за барел. Но, от друга страна, в Азия има търсене на нови източници, а и в Северозападна Европа и Средиземноморието има рафинерии, настроени за работа с този лек петрол, подобен на либийския.

Много по-силно влияние върху цените продължава да оказва очакваното завръщане на пазара на Иран и решението от 4 декември на ОПЕК да запази обема на добиви – около 31.5 милиона барела дневно, независимо, че това създава огромни излишъци. Причината е, че никоя от страните не желае да изгуби пазарен дял и предпочита да губи средства, отколкото да отстъпи и после да се налага да се бори за клиенти.

 

Източник: segabg.com.