ПОЗИЦИЯ на Изпълнителното бюро на НД Русофили относно ролята и мястото на България в конфликта САЩ – Русия и НАТО – Русия

Ние, членовете на НД Русофили, сме силно разтревожени от опасността България да бъде въвлечена в конфликта между Русия и САЩ. Над Европа е надвиснала сянката на войната. Свидетели сме как в българското медийно пространство се нагнетява истерия във връзка с руско-беларуските учения, и уж „намерението“ на Русия да нападне Украйна. Въпреки многобройните уверения на руската дипломация, че това е лъжа.

Неразбираема за нас, е истерията, която избухна в България през последните няколко дни и виждаме, как българското публично пространство се превръща в среда за разгръщане на дезинформационната война между големите сили. България вече е фронтова държава на вилнеещата хибридна война, обслужваща чужди интереси.

Русия многократно заяви, че няма намереие да напада Украйна, но САЩ продължават упорито да нагнетяват обстановката, а техните васали да им припяват. Дори западни експерти предупреждават, че САЩ със своята русофобия водят запада към геополитическо самоубийство.

Тази ситуация силно тревожи българската общественост и ние споделяме тази тревога. Присъединяваме се към призива на Обществения съвет „България за мир и неутралитет” и срещу въвличането на страната ни във военни конфликти. България не е застрашена и не са нужни чужди войски за да гарантират нейната сигурност.

Вече години наред българската територия се използва за разполагане на чужди военни бази и сили, което при една военна ескалация, ще ни превърне в мишена. Нека напомним, че през „тъмния“ период от историята ни след 1945 на нашата територия не е имало руски бази и войници.

От години наблюдаваме, как войски на НАТО се приближават към гранците на Русия с цел постепенно да я обкръжат.

Ценностната система на българските русофили, освен всичко друго, включва и уважение към международно признатия правен ред и международните институции; към националния суверенитет и правото на нациите да определят съдбата си; към неприлагането на сила в международните отношения. Обратното ни тревожи и прави бдителни.

За нас Русия не е заплаха за нашата сигурност.

За нас приятелските взаимоотношения с братска, славянска и православна Русия са гаранция за оцеляването и за просперитета на България. И обратно, ние сме убедени, че обявеният в края на ХХ век ,,нов цивилизационен избор” на практика означава обвързване с атлантически императиви, служене на чужди и пагубни за страната ни геополитически интереси, които заплашват суверенитета на българската държава.

Българският народ, който в подавляващото си болшинство е русофилски настроен, няма да прости на никой политик, ако по чужда заповед изпратят наш войник да стреля по руснак!