Украйна омеква за дълга към Русия

Украйна е готова да обсъди извънсъдебно въпроса с дълга си към Русия в размер на 3 млрд. долара, включително и по време на срещата с представители на Международния валутен фонд (МВФ) в началото на октомври, съобщи ТАСС, позовавайки се на източник от министерството на финансите.

„В съответствие със задълженията на Украйна по условията на настоящата програма на МВФ, а именно – що се отнася до добросъвестното провеждане на преговори с Руската федерация за заявения дълг, Украйна е готова да започне преговори за възможното решение на спора“, казват от ведомството. „Всякакви преговори, които могат да се проведат в бъдеще, например по време на срещата с МВФ, която започва на 3 октомври, по никакъв начин не вредят на позицията на Украйна в съдебното производство“, коментират още експертите. От министерството подчертават още, че „британската съдебна система насърчава страните да решат въпроса по мирен път извън съдебната зала“. По-рано руският министър на финансите Антон Силуанов съобщи, че Москва е готова да продължи преговорите с Украйна за извънсъдебно решение на въпроса с дълга, ако Украйна промени позицията си.

СПОР

През 2013 г. руският президент Владимир Путин и тогавашният украински президент Виктор Янукович се договориха Москва да предостави на Киев кредит в размер на 15 млрд. долара чрез покупки на украински ценни книжа. В рамките на тази програма облигации на стойност 3 млрд. долара бяха изкупени на ирландската фондова борса на 20 декември същата година. На 18 декември 2015 г. украинското правителство въведе мораториум на плащанията по този дълг към Русия, а мотивът на тогавашния премиер Арсений Яценюк беше, че Русия е отказала да подпише сделка за преструктуриране наравно с частните кредитори. На 20 декември 2015 г. Украйна просрочи задълженията си към Русия по този дълг. Русия подаде иск срещу Украйна във Върховния съд в Лондон и делото ще се разглежда на 17 януари 2017 г.

Източник: в. Сега