Статакис: Гърция е на кръстопътя на два енергийни коридора

Южната ни съседка е напът да реализира плановете си да се превърне в енергиен център за Югоизточна Европа, измествайки България, пише investor.bg

Гърция се намира на кръстопътя на два енергийни коридора и това й дава възможност да се превърне в енергиен хъб в региона. Това коментира гръцкият енергиен министър Йоргос Статакис пред Ana Mpa.

Гърция организира серия от форуми за привличане на инвестиции в енергийната инфраструктура, посочва агенцията. В търсене на капитали Статакис вече посети Рим, Брюксел и Йерусалим. В момента е на посещение в Ню Йорк.

Двата източника на енергийни ресурси, които визира енергийният министър на южната ни съседка, са природният газ от Средиземно море и идващият газ от югоизток. Атина работи много активно за реализацията на газопровода EastMed – съоръжението ще пренася газ от новите полета в Средиземно море, които се намират в териториалните води на Израел, Кипър и Египет. Газопроводът ще „влезе“ в Европа през Гърция.

Второто направление за Гърция е Южният газов коридор, който ще пренася газ от Каспийския регион до Европа през територията на Турция (чрез TANAP) и Гърция (чрез TAP). Строителството на ТАР на гръцка територия започна в средата на май и към края на ноември вече са построени 110 километра от трасето. Общата дължина на газопровода на територията на Гърция е 550 километра.

Така Гърция, която е в средата на тези коридори, има амбицията да се превърне в енергиен център за цяла Югоизточна Европа, разнообразявайки източниците и маршрутите на природния газ. Очакванията са, че това може да стане до 2020 година, тоест когато Русия планира да преустанови транзита на газ през Украйна.

В допълнение страната има шанс да получи още един източник на природен газ – ако бъде реализиран „Турски поток“ към Европа. На този етап Русия и Турция са се разбрали за изграждането на една тръба, която ще захранва директно турските клиенти и съответно ще бъде преустановен транзитът през Украйна и България към Турция.

Пред Статакис, който след последните рокади в гръцкото правителство пое енергийното министерство, стои още предизвикателството за реформиране на енергийния пазар и приватизацията на държавната енергийна компания PPC.

Той коментира още, че по време на инвестиционните форуми се представят още и възможностите за инвестиции в новите технологии в областта на енергетиката и в областта на възобновяемите енергийни източници.