След година санкциите няма да са страшни за руската икономика

Колкото повече продължават, толкова по-ефективна става стратегията за тяхното противодействие, пише livenews

Въпреки че Русия не може точно сега да завърши структурните реформи, които Путин обяви в началото на своето управление: да възстанови производствената мощ на страната и да престане да бъде „северен петролен емират“, санкциите на Запада не са толкова ефективни, казва френският политолог Сирил Брет в интервю за Atlantico, цитирано от „ИноТВ“.

 Според Владимир Путин, санкциите не се отразяват на могъществото на Русия, макар и да има доза самохвалство, показват истинското положение на нещата.

Колкото повече продължават санкциите, толкова по-ефективна става стратегията за тяхното противодействие. Това показаха режимите в Куба и Иран: отначало те страдаха от санкциите, след това се научиха да живеят с тях, а накрая откриха и как да ги заобикалят, казва експертът.

Сирил Брет прави извода, че след 2015 година режимът на санкции срещу Русия ще изгуби своята ефективност, а освен това и в самия Европейски съюз санкциите срещу Москва предизвикват недоволство. И тук става въпрос не само за Унгария, България и Гърция, но и за Франция и Великобритания, отбелязва той.

Руската икономика все още не е показала своите способности да се съпротивлява и продължава да има нужда от финансиране и купувачи за своите енергоносители. Но, посочва Брет, ако финанси може и да не й достигат, то купувачите и в Азия, и в Европа зависят много от Русия. Самата Русия в същото време не намалява добива на суровини, което показва, че Москва няма големи възможности за маневриране: основните приходи в бюджета са от продажбата на енергоносители.

Москва успя да мобилизира своите финанси, за да отговори на ликвидната криза и проблемите с националната валута, коментира експертът. „ Руската политическа власт демонстрира своята способност за мобилизация. Руската икономика все още трябва да докаже своята способност за реструктуризация“ , подчертава Брет.

Експертът не изключва възможността от нов рунд в санкционния режим, ако въоръжените сблъсъци в Източна Украйна се възобновят и Москва отговори. Според него това едва ли ще се отрази сериозно върху ситуацията с чуждестранните инвестиции, защото инвеститорите още преди няколко месеца са променили своята стратегия по отношение на Русия и отчитат финансовите рискове. Санкциите не могат да повлияят върху отношенията между Русия и Украйна, които отдавна са извън рамките на икономическите съображения и по-скоро зависят от идеологията, подчертава Брет.