Сечин: САЩ притежава всички фактори, които влияят върху развитието на нефтения пазар

Основната роля в регулацията на петролния пазар се премести от картела ОПЕК, който се доминира от Саудитска Арабия, към САЩ, заяви изпълнителният директор на Роснефт Игор Сечин. Добивите на шистов петрол не са единственият фактор, добави той.

Според Сечин, освен шистовия фактор, САЩ притежава „всички фактори, които влияят върху развитието на нефтения пазар.“ Това значи финансови ресурси, деривати, стокова борса, развита тръбопроводна система и голямо число компании, работещи в страната, каза той на форум в Москва във вторник.

„В близко бъдеще световният петролен пазар ще бъде определян от американския пазар“, каза Сечин.

Що се отнася до Саудитска Арабия, според него, тя активно подкопава и реже цените.

„По отношение на конкуренцията, ние виждаме сега, че Саудитска Арабия идва дори в полския пазар, където не е била никога; тя снабдява със суровини през Гданск. Това на практика е активен дъмпинг.“

„Битката за пазарен дял е един от факторите, афектиращи цените на петрола. Това се отразява в бюджетните печалби“, заяви директорът на Роснефт.

Игор Сечин заяви, че производствената цена на руските нефтени компании е най-ниската в света- 4 долара за барел. А цените на Роснефт са още по-ниски- 2,80 долара за барел.

Превод: Е.Рушев, Поглед Инфо /RT/.