Сделката с „Роснефт“ се превърна в триумф за Путин

Приватизацията на 19,5% от руската компания „Роснефт“ се превърна в изненада за пазарите и медиите, а от големите западни издания тя беше наречена „триумф за президента Владимир Путин“ по време на действието на антируските санкции, съобщи РИА „Новости“ в четвъртък , цитирани от Руски дневник

Директорът на „Роснефт“ Игор Сечин доложи на президента на РФ Владимир Путин за приключената сделка по приватизацията на 19,5% от акциите на най-крупната руска нефтена компания за 10,5 млрд. евро. Стратегически инвеститори станаха консорциумът Glencore и катарски фонд.

„Glencore и суверенният фонд на Катар станаха собственици на 19,5% от акциите на руската компания „Роснефт“ в резултат на неочаквана сделка за 10,5 млрд евро, която ознаменува триумфа на президента Владимир Путин“, пише вестник Financial Times.Вестник Guardian слага акцента върху неочакваността на сделката за пазарите, тъй като неотдавна компанията, във връзка с ниските цени на нефта, се бореше с нов дълг, който беше достигнал $30 млрд. От друга страна изпълнителният директор на Glencore през декември заяви, че активните действия по съкращаване на разходите в оглавяваната от него компания са завършени.

„Сечин по-рано каза, че китайски и казахстански претенденти скоро ще получат дялове от компанията, но Glencore и катарският фонд се появиха от никъде и предложиха по-изгодни условия“, отбелязва списание Forbes.Daily Telegraph пише, че швейцарската компания Glencore и катарският фонд „станаха първите международни инвеститори, които придобиха дялове в крупна нефтопреработваща компания в Русия след въвеждането на санкциите“. Същият акцент извежда и вестник Financial Times, като отбелязва, че сделката е извършена „въпреки финансовите и технологичните санкции по отношение на „Роснефт“, което както се предполага, удържа западните компании да участват в сделката по продажбата на акции на руски производител на нефт, даже при условие, че санкциите не забраняват точно това“.