САЩ разследват Deutsche Bank за нарушени санкции срещу Русия

Властите в САЩ започнаха разследване срещу Deutsche Bank в подозрение за нарушения на санкциите срещу Русия. Сътрудниците на банката са заподозрени в това, че са помагали на клиенти в реализирането на т.нар. „огледални сделки”. Това са сделки, при които клиент купува с руски рубли акции чрез московския офис на Deutsche Bank, а след това продава аналогични ценни книжа чрез лондонския офис срещу валута, включително долари, публикува fakti.bg.

Министерството на правосъдието на САЩ и нюйоркският департамент за финансови услуги разследват операции на обща сума 6 млрд. USD.

Повод за разследването на лондонския и московски офиси на банката от страна американските власти е фактът, че част от разследваните сделки са минавали през клирингов център в САЩ като при реализирането им са участвали служители на банката, американски граждани.

Американските власти се опитват да установят дали са се извършвали „огледални сделки” в полза на руски клиенти, засегнати от американските санкции, въведени във връзка със събитията в Украйна.