Санкционираната Русия е добре, подпомаганата Украйна – зле

„Не е честно“ – под това заглавие британското списание Economist анализира, че икономическата перспектива за Русия изглежда много по-оптимистична от тази на Украйна – въпреки санкциите на Запада

Доскоро финансовото положение на двете страни изглеждаше разклатено и нестабилно. Днес едната от двете страни се чувства много по-добре. Учудващото е, че това не е държавата, която току що получи 25 млрд долара с гаранции на Запада, а е държавата, която се оказа под ударите на западните санкции, отбелязва The Economist.

За половин година рублата загуби 30% от стойността си. Много икономисти предричаха, че положението в Русия ще се влошава. Но през последните три месеца рублата увеличи стойността си с една трета, стойността на държавните облигации постоянно расте, Централната банка намалява лихвения процент, а настроенията на инвеститорите се променят в добра за Русия светлина. Златно-валутните резерви на Русия са все така са твърде големи. И мнозина оптимисти смятат, че руската икономика просто е била подценена, тя се оказа много по-жизненоспособна, отколкото се предполагаше на Запад.

Близката перспектива също изглежда нелоша. Американските и европейските санкции губят от остротата си. Санкциите, които бяха въведени от Евросъюза, изтичат през юли, а да се постигне одобрението на удължаването им от всичките 28 страни-членки е непостижима цел, твърди изданието. Освен това цените на нефта престанаха „да се занимават с акробатика“, което внася стабилност в руската икономика.

В Украйна всички изглежда много по-тревожно. Гривната малко се покачи последния месец, но нейният курс е все така с 30% по-нисък от началото на годината. Все така няма доверие в украинската икономика Страната затъва все по-дълбоко в кризата с разплащанията – към края на април Държавната вносно-износна банка трябва да изплати 750 милиона долара. А условията на МВФ, по-специално значителното съкращаване на държавните разходи, могат да доведат до по-нататъшно изостряне на икономическите проблеми.

Близкото бъдеще на Украйна изглежда доста мрачно, смята „Economist“. Пада инвестиционният рейтинг на страната. Валутните резерви стремглаво пресъхват. Но най-лошото: МВФ настоява към юни Киев да предостави съгласувана с кредиторите програма за преструктуриране на дълговете си. Рискът Украйна да не успее е голям и тогава страната ще трябва да се съгласи на опрощаване на много по-малки суми, отколкото е необходимо за спасяването на нейната икономика, прогнозира Economist.

Източник: Тemadaily