Русия ще съкрати доставките на нефт за Беларус

Министерството на енергетиката на Русия има намерение да съкрати 12% от експорта на нефт за Беларус през първото тримесечие на 2017 г., съобщи РИА „Новости“ ,  като се позова на вестник „КоммерсантЪ“.

По данни на вестника, съгласно графика, предаден на беларуската страна на 28 декември, обемът на доставки ще бъде 4 млн. тона, вместо планираните 4,5 млн. тона.

Решението за съкращаване на експорта е прието поради факта, че страната не е успяла до края на 2016 г. да разреши спора за изплащане на дълга на Минск за газа, пише „КоммерсантЪ“.

Миналата седмица Министерството за антимонополно регулиране и търговия на Беларус прие решение за повишаване на тарифите за услугите по транспортиране на нефт по магистралния тръбопровод със 7,7 % – от 267,32 на 287,90 руски рубли за тон. Новите ставки влизат в сила на 1 февруари.

През декември руският вицепремиер Аркадий Дворкович съобщи, че Москва очаква Минск да плати задълженията си за доставки на газ, които възлизат на $281 млн. Дългът е натрупан заради това, че Беларус не е доплащала за доставките на топливо, защото смята цените за несправедливи.

Преговорите за цената на газа за беларуските потребители започнаха в началото на 2016 г. Москва настоява, че до преодоляване на разногласията цената трябва да си остане съгласно действащия договор – 132,77 долара за 1000 куб. метра.