Русия ще предложи най-големи количества пшеница на световния пазар

Русия ще предложи най-големи количества пшеница на световния пазар през новия стопански сезон. Заради очакваната реколта страната ще изпита логистични проблеми при износа, предупреждават експертите от Международния съвет за зърното. Трудностите в Русия ще бъдат породени от недостатъчно капацитет по железопътната мрежа и на пристанищата. Експертите предполагат, че Русия ще изнесе между 30 и 35 млн. тона пшеница, което ще бъде нов рекорд за Федерацията, надвишаващ миналогодишното количество с около 4 милиона тона.

В края на август руското земеделско министерство създаде специална работна група, която да разгледа транспортните проблеми. В нея участват специалисти от агроведомството, транспортни компании и фитосанитарните служби. В септемврийския доклад на Международния съвет за зърното се казва още, че износът на пшеница от Евросъюза ще бъде с около 1 млн. т по-малък, отколкото при предишната прогноза.

Сега посоченото количеството е 30 милиона, като причината за намалението е силната руска конкуренция. Така ЕС ще бъде вторият най-голям износител, след Русия. На трета позиция са САЩ с 26 млн. т. Глобалната пшенична реколта този сезон ще бъде в размер на малко над 742 милиона тона, прогнозират експертите. Само в Русия ще бъдат ожънати 80 милиона т, като ръстът се обуславя с по-големите добиви от хектар. До края на август в страната са прибрани 62 млн. т, но жътвата все още не е приключила, коментира АГРО.бг.