Русия и Турция се договориха

Русия и Турция се договориха

Публикувано от:

На официалния сайт на руското правителство се появи информация за хода на преговорите между Русия и Турция. От съобщението става ясно, че в рамките на следващите две седмици ще бъдат свалени взаимните ограничения върху доставките на селскостопанска продукция, пише „РИА Новости“, цитиран от Фермер.бг

Преговорите са се състояли в Москва. Русия е била представлявана от вицепремиера Аркадий Дворкович, който курира селскостопанския отрасъ. От страна на Турция е преговарял вицепремиерът Мехмет Шимшек. Страните са взели решение да се разработи график за снемането на ембаргото.

Участниците са отбелязали, че е налице общ стремеж за сваляне на максимално количество забрани, които към момента действие. Това трябва да се случи в най-кратки срокове, като се подчертава, че по някои чувствителни въпроси се изисква поетапна работа.

На срещата е обсъдено в рамките на следващите две седмици да бъдат проведени интензивни консултации за изработването на график от стъпки. В него ще бъдат указани сроковете и етапите на свалянето на част от съществуващите ограничения.

По време на преговорите Аркадий Дворкович е подчертал, че руската страна очаква от турските си партньори отмяна на ограниченията, въведени през тази година, върху доставките на зърно.

В Twitter турският вицепремиер коментира: „Проведохме много продуктивно заседание в Москва, обсъдихме всички проблеми. Отново ще се срещнем през май и бързо ще намерим решение на всички въпроси“.