Русия готова на отстъпки за газа към Гърция и отпускането на кредит

Русия е готова да разгледа въпроса за предостави отстъпка за газа на Гърция и отпускането на нови кредити.

„Ние сме готови за разгледаме въпроса за отстъпки на Гърция за газа: цената за него е обвързана със стойността на нефта, която през последните месеци съществено спадна. Ние също сме готови да обсъдим възможността за предоставянето на кредити. Но ние на свой ред сме заинтересовани от насрещни движения, по-специално Русия да получи определени активи в Гърция“, заяви източник от руското правителство, цитиран от вестник „Коммерсант“ и БГНЕС.

Тази вечер гръцкият премиер Алексис Ципрас пристига на 4-дневно посещение в Москва, а утре ще има срещи с президента Владимир Путин, премиера Дмитрий Медведев, ръководителят на Държавната дума Сергей Наришкин и патриарх Кирил.

„Заради сегашните разногласия между ЕС и Русия заради проблемите, възникнали от украинската криза, посещението на Алексис Ципрас в Москва има историческо значение. Европа и Русия сега се намират на исторически кръстопът. Целта на нашето правителство е да се предотврати по-нататъшното изостряне на конфликта, да се стигне до началото на нова пролет в отношенията между ЕС и Русия, изтъкна пред вестника гръцкият зам-военен министър Костас Исихос. /24chasa.bg