Руската преса: София остава хем без реактор, хем без инвестиции

Поредният голям енергиен проект в България – този път американски, се озова на ръба на закриването. Премиерът на Бойко Борисов заяви, че в България няма пари за изграждане на нов, седми енергоблок от АЕЦ „Козлодуй“, пише „Росийская газета“.

Договорът на предишното българско правителство с американската компания „Уестингхаус“ за изграждане на седми блок от „Козлодуй“, сключен „без търгове, обсъждания и други процедури, приети за проекти от този мащаб“, беше представян като алтернатива на подновяването на строежа на АЕЦ „Белене“ по договор с Русия, напомня московското издание.
„Уестингхаус“ заяви, че продължава преговорите с България, но председателят на енергийната комисия в българския парламент Делян Добрев съобщи, че не се водят никакви преговори. Той нарече проекта авантюра и подчерта, че София трябва да преразгледа своите договорености с американците“, пише вестникът. Според експерти, и двете страни се стремят да запазят своя имидж – за българския премиер е „неуместно“ да отказва на американците, а „Уестингхаус“ иска да има осъществен проект в Европа.

Твърде вероятно е обаче София да остане хем без инвестиции, хем без реактор, предупреждава „Росийская газета“. Сериозните финансови проблеми във връзка с единствената действаща българска АЕЦ „Козлодуй“ и проекта на „Уестингхаус“ вероятно не са изненадали правителството на България. Кабинетът обаче е поставил „политическите причини зад този проект по-високо от икономическата изгода от партньорството с Русия за изграждане на друга АЕЦ – „Белене“, смята руският експерт Леонид Гусев, чиито думи помества сайтът „Бигпауър дейли“.