Руската преса: София остава хем без реактор, хем без инвестиции

Руската преса: София остава хем без реактор, хем без инвестиции

Публикувано от:

Поредният голям енергиен проект в България – този път американски, се озова на ръба на закриването. Премиерът на Бойко Борисов заяви, че в България няма пари за изграждане на нов, седми енергоблок от АЕЦ “Козлодуй”, пише “Росийская газета”.

Договорът на предишното българско правителство с американската компания “Уестингхаус” за изграждане на седми блок от “Козлодуй”, сключен “без търгове, обсъждания и други процедури, приети за проекти от този мащаб”, беше представян като алтернатива на подновяването на строежа на АЕЦ “Белене” по договор с Русия, напомня московското издание.
“Уестингхаус” заяви, че продължава преговорите с България, но председателят на енергийната комисия в българския парламент Делян Добрев съобщи, че не се водят никакви преговори. Той нарече проекта авантюра и подчерта, че София трябва да преразгледа своите договорености с американците”, пише вестникът. Според експерти, и двете страни се стремят да запазят своя имидж – за българския премиер е “неуместно” да отказва на американците, а “Уестингхаус” иска да има осъществен проект в Европа.

Твърде вероятно е обаче София да остане хем без инвестиции, хем без реактор, предупреждава “Росийская газета”. Сериозните финансови проблеми във връзка с единствената действаща българска АЕЦ “Козлодуй” и проекта на “Уестингхаус” вероятно не са изненадали правителството на България. Кабинетът обаче е поставил “политическите причини зад този проект по-високо от икономическата изгода от партньорството с Русия за изграждане на друга АЕЦ – “Белене”, смята руският експерт Леонид Гусев, чиито думи помества сайтът “Бигпауър дейли”.