Путин: „Трудно е да се повярва“, че Анкара не знае за доставките на петрол от терористите от Сирия

Путин: „Трудно е да се повярва“, че Анкара не знае за доставките на петрол от терористите от Сирия

Публикувано от:

Руският президент Владимир Путин допуска, че висшето политическо ръководство на Турция  не знае за доставките на петрол от терористите от Сирия. Руският държавен глава обаче заяви, че е „трудно да се повярва в това“. „Ако не знаят, то нека узнаят“, заяви руският лидер на съвместна пресконференция след преговорите с френския му колега Франсоа Оланд.

Путин отбеляза, че става дума за „промишлени мащаби“ на нелегалните доставки на петрол от районите в Сирия, контролирани от ИДИЛ в Турция. Тези колони от цистерни Русия наблюдава от въздуха „денем и нощем“, каза Путин.

На свой ред френският президент Франсоа Оланд заяви, че трябва да се нанасят удари по източниците на доходи на терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) най-вече по петролната инфраструктура. „Трябва да удряме по ИД, по техните центрове за подготовка, но най-важното – да удряме по източниците на финансиране, на първо място по петрол , – каза той. – Това е основният източник на доходи за ИД“.

„Тези, които си позволяват да купуват този петрол, по този начин дават на „Ислямска държава“ неконтролируемо количество пари, – каза Оланд. – Ние трябва да нанасяме удари по конвоите от камиони и по рафинериите, служещи за основен източник на доходи за ИД“.

Париж счита за необходимо да се засили координацията в Сирия с цел избягване на инцидентите, подобни на случилия се със руския Су-24, заяви Франсоа Оланд.

„Трябва да се засили координацията между нашита страни, за да не се получава така, че военните сили, присъстващи в региона и самолетите, които могат да нанасят удари, да навлизат във въздушното си пространство и да се сблъскат един друг, за да не доведе това до печални последствия“, каза той  на пресконференция.

„Ние се договорихме, че е необходимо да се нанасят удари само по терористите, само по ИДИЛ и джихадистките групировки. Най-важното е да не нанасяме удари по силите и групировките, които водят борба с тероризма от своя страна. По този повод ние ще обменяме информация, ние трябва да определим – кой може да се бори, а кой не, по кой може да се нанасят удари и по кой – не“, заяви Оланд.

Затова, отбеляза той, „нашата цел сега е да се постараем да избегнем инциденти от подобен род между всички страни, които в момента водят борба в Сирия срещу тероризма“.