Путин предложи да бъде създаден валутен съюз между Русия, Беларус и Казахстан

Руският президент Владимир Путин предложи да бъде разгледан въпросът за формирането в бъдеще на валутен съюз между Русия, Беларус и Казахстан. Това той заяви след срещата си с лидерите на двете държави, съобщи телевизия „Россия 24”.

„Смятаме, че настъпи време да поговорим за възможността за формиране в бъдеще на валутен съюз”, каза Путин, говорейки за предложението за координация на монетарната политика. По неговите думи, „работейки рамо до рамо”, е по-лесно да бъде защитен общият финансов пазар.

На свой ред президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев предложи на руския и беларуския си колега Владимир Путин и Александър Лукашенко да изработят съвместен план за действие за преодоляване на кризисните явления в икономиките.

„За нас е важно да изработим съвместен план за действие за преодоляване на кризисните явления в нашите икономики. Именно на този въпрос бе посветена днешната среща на президентите. Например, стокообменът между Русия и Казахстан се понижи с 20 % – основно за сметка на понижаването на цените на износните стоки и, разбира се, колебанията във валутите на нашите страни. Ние трябва заедно да преодолеем това бреме”, подчерта Назарбаев.

Според него, лидерите на трите страни по време на срещата са се договорили да развиват търговско-икономическото и инвестиционното си сътрудничество и да поръчат на правителствата оперативно да решават възникналите въпроси. „Ние ще поръчаме на правителствата да проработят, за да бъде възобновен ръстът на взаимната търговия. Ние също така се договорихме да продължим практиката на такива неформални срещи, за да приемаме оперативни решения”, каза още президентът на Казахстан.

В рамките на визитата са планирани също така и двустранни срещи на Путин с Назарбаев и Лукашенко.