Путин определи като актуален прехода към взаимни разплащания с Индия в национални валути

Руският президент Владимир Путин определи като актуален прехода към взаимните разплащания между Русия и Индия в национални валути.

„Изключително актуален е въпросът за възможното преминаване на разплащанията в национални валути”, заяви Путин в писмено интервю за индийската информационна агенция PTI непосредствено преди визитата си в Индия.

Руската външнотърговска банка „Внешикономбанк” (ВЭБ) и индийската Export-Import Bank of India (Exim Bank) вече провеждат преговори за възможността за отпускане на кредити за потенциалните инвеститори в национални валути.

Индийският посланик в Москва Пунди Шринивасан Рагвахан по-рано заяви, че Индия и Русия обсъждат възможността за провеждане на търговските сделки в национални валути с цел увеличаване на „степента на взаимния стокообмен”.

Русия по-рано се договори за извършване на разплащанията в национални валути и с редица други азиатски държави, в това число Китай, Виетнам и Турция.

На 11 декември руският президент Владимир Путин ще посети Индия. В интервюто си пред индийската информационна агенция руският държавен глава изброи съвместните стратегически проекти – съоръжението на новите енергоблокове за индийските АЕЦ, популяризирането на индийския пазар на руските самолети «Сухой Суперджет-100» и «МС-21», внедряването на системата ГЛОНАСС в отраслите на индийската икономика. Сред приоритетите са строителството на завода за бутил каучук, производството на хеликоптери и създаването на „умен град” по руски технологии.

„Придаваме особено значение на развитието на военно-техническото сътрудничество, което един от основните елементи на стратегическото ни партньорство. Ние ще обсъдим обстойно проектите в тази важна област, свързани не само с доставките на готова техника, но и с тясната технологична и промишлена кооперация”, отбеляза Путин.

Освен това, според руският президент, ще бъдат обсъдени и актуалните международни и регионални теми, както и въпросите за задълбочаване на външнополитическата координация в интерес на бъдещото укрепване на безопасността и стабилността в Евразия и в света като цяло.