Президентът на „Лукойл” Русия Вагит Алекперов: Трябват по-строги мерки срещу контрабандата на горива в България

Нужни са по-строги мерки срещу контрабандата на горива в България. Това заяви президентът на „Лукойл“ Русия Вагит Алекперов в отговор на въпрос на „Труд“ относно нерегламентирания пазар на горива у нас, от който страната ни губи по 1 млрд. лв. годишно. Шефът на петролната компания е на двудневно работно посещение в България, като преди ден се срещна с президента Румен Радев.

„Законодателството на България не е съвършено и изисква по-строги мерки към пазара на петролни продукти. Новото правителство полага големи усилия за ликвидирането на дупката в закона, от която се възползват недобросъвестни оператори на пазара на горива. В парламента вече обсъждат реформи за сектора и това ще доведе до увеличение на приходите в хазната. “, заяви Алекперов. Според него положението в страната ни се подобрява.

Президентът на „Лукойл“ обсъди нуждата от законодателни промени и с премиера Бойко Борисов. По думите на Борисов всички министерства от кабинета, ангажирани с проблема и действат активно срещу нерегламентирания пазар на горива. „Правителството работи усилено, за да осигури благоприятна бизнес среда в България и страната ни да бъде привлекателна дестинация за чуждестранните инвеститори“, заяви министър-председателят по време на срещата.

Преди дни Министерство на финансите предложи промени в наредбата за отчитане на продажбите чрез фискални устройства, а Българският институт по метрология пусна за обществено обсъждане изменения в Закона за измерванията. Първата промяна предвижда всички електронни системи с фискална памет в бензиностанциите да преминат през одобрение и пререгистрация от НАП и Българския институт по метрология. А втората търговци на горива, които ползват неизправни измервателни уреди на бензиностанциите, да плащат по-големи глоби.

„Лукойл“ остава на българския пазар

„Лукойл“ остава на българския пазар“, увери Вагит Алекперов. До момента компанията е инвестирала над 3 милиарда долара в завода и в бензиностанциите си у нас, напомни той.
Предвиждат се и нови проекти в България. Те ще са в областта на нефтохимията, като целта е да се оползотворяват остатъчните нефтопродукти и от тях да се произвеждат полипропилен, пластмаси и др. Засега размерът на инвестициите не е ясен, защото не се знае Министерството на енергетиката кои от проектите ще одобри.
Преди ден Алекперов се срещна с президента Румен Радев и с министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Пред държавния глава той обяви, че компанията ще завърши нов високотехнологичен цикъл, който ще допринесе за утвърждаването на България като ключов експортен център в региона.
Нефтозаводът в Бургас и в момента изнася горива за турския пазар за да се гарантира максималната натовареност на рафинерията, разкри президентът на „Лукойл“.
нтин Златев, изпълнителен директор на „Лукойл България“:

Нямаме господстващо положение

В България има четири рафинерии, а не една. 40% от горивата идват от внос, така че няма как да говорим за господстващо положение на „Лукойл България“, заяви изпълнителният директор на компанията Валентин Златев. По думите му у нас цените на горивата на дребно са най-ниски в сравнение с останалите държави от ЕС. „По отношение на цените преди облагане сме по средата и това се дължи на редица фактори-един от тях е контрабандата, която отнема от легалния пазар“, допълни Златев.
Вагит Алекперов е категоричен, че картел при горивата у нас е невъзможен. Той обясни, че в България има два пъти повече бензиностанции отколкото в Румъния, а там населението е 30 милиона. Алекперов заяви, че България е най-конкурентният пазар в Европа по отношение на горивата.