Песков: Нови американски санкции срещу Русия ще се отразят на глобалния енергиен пазар

Предлаганите от група американския сенатори нови антируски санкции може да доведат до загуби за глобалната икономика, в частност за енергийния пазар, но руският енергиен сектор ще намери начини да компенсира възможните щети. Това заяви прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков, цитиран от руски агенции.

„Не бих искал да разсъждавам хипотетично, става въпрос за законодателна инициатива на известни сенатори. Бих искал да се надявам, че здравият смисъл ще надделее и ще може да излезем от пика на санкционната риторика“, подчерта Песков.

По думите му, такива решения „ ще нанесат допълнителни щети не само на двустранните отношения, но аз смятам и на глобалната икономика, глобалния енергиен пазар“. „Възможни са определени негативни последствия и за нашата страна“, добави Песков.

„В същото време руската икономика, руският енергиен сектор през последните две години доказа, че стои уверено на краката си, че това е много гъвкава, много силна система“, смята той. В същото време той се надява, че Нашингтон ще направи ясна преценка на ситуацията.

Източник: 3e-news.net