Опълченците продължават да държат под контрол Донецк

Масираният обстрел, на който бе подложен Донецк, не може да се определи като подготовка да щурм, заяви новият премиер на ДНР Александър Захарченко.

Според него, вчерешният обстрел на Донецк не може да се нарече подготовка за щурм, тъй като обектите, обстреляни от украинската армия, не са от стратегическо значение. „Противникът избягва прекият контакт, затова обстрелва града с артилерия. Ние не разполагаме с артилерия, но бойният ни дух е много по-висок“, увери Захарченко.

Новият премиер на ДНР съобщи, че в момента боеве се водят в районите на Еленовка и Амвросиевка (в покрайнините на Донецк).

„Обкръжените в „южен котел“ украински военни вече почти се предадоха. Там останаха 800 души“, допълни Захарченко.

Междувременно, опълченците съобщават, че „в резултат от постигнатите споразумения от „южния котел“ вече се извеждат тежкоранените и контузени военни от бригадата. В замяна на това, на разположение на силите на Новорусия военните ни предадоха няколко артилерийски системи, установки за ракетни системи за залпов огън, зенитно-ракетни комплекси „Оса“, както и 15 единици бронетехника. Освен това бе сключено споразумение, според което при гарантираната защита на живота на останалия личен състав на украинските подразделения, на командването на опълчението ще бъде предоставена неопровержима информация, доказваща участието на западните страни в гражданската война в Украйна, в частност живи чужди наемници и инструктори. Последните били обезоръжени от украинските военни и взети в плен при опит да унищожат щаб на 79-та аеромобилна бригада и да ликвидират командването й. Според предалия се офицер, инцидентът се превърнал в преломен момент, който е предопределил решението на украинските военни да прекратят съпротивлението“.

Украинската армия претърпява още една загуба – опълченците за първи път свалили изтребител МИГ-29 на украинските ВВС край Енакиев и пленили катапултиралия  се екипаж.

Опълченците от Новорусия устроили засада на с. Маряновка, в която попаднали военни от денпропетровския батальон за териториална отбрана Кривбас (гр. Крив Рог). Според официални данни, в резултат от атаката на опълченците са били убити двама украински военни, а 7 са били ранени. Сред убитите е и командирът на подразделението.

Военните именно от този батальон преди дни на един от блокпостовете убиха Владимир Гусаковски, баща на четири деца и доброволец, превозващ бежанци и доставящ хуманитарна помощ, в това число  и на украинските военни. При това, военните от Кривбас разпространиха убийството на Гусаковски в социалните мрежи и го представиха като ликвидиране на терорист.