Новак: За Русия Арктика е стратегически ресурс

Русия смята да активизира дейностите по проучването и разработката на въглеводороди на шелфа на Арктика при подобряване на световната конюнктура, съобщи министърът на енергетиката на Русия Александър Новак пред  телевизия RT. По думите му, Арктика е основен стратегически потенциал за Русия. В регионът се намират едни от най-значителните находища на въглеводороди в света, пише 3e-news.net

„Предвид сегашната ситуация, понижението на световните цени на въглеводородите, тази активност (при разработката на въглеводороди на арктическия шелф), която наблюдавахме преди няколко години, до 2014 г. сега е много по-слаба. Въпреки това към днешна дата в имаме открити 19 находища“, каза министърът.

„При подобряване на конюнктурата, ние безусловно обсъждаме по-широко изследване, въвеждане в експлоатация на находищата в Арктика – това е бъдещето на нашия нефто- и газодобив“, каза Новак.
Министърът отбеляза, че в Арктика има огромни залежи о въглеводороди, които се оценяват на милиардни тонове нефт и десетки трилиони кубически метра газ.   През миналата година в Арктика са добити 500 млрд. куб м газ, което е около 80% от общия добив в Русия.

През тази година се планира въвеждането в експлоатация на завода за втечнен природен газ Ямал СПГ. (Ямал втечнен природен газ, или Ямал LNG). На първи етпа капацитетът назавода ще е за 5,5 млн. тона газ годишно.

Бюджетът на Русия през 2017 г. може да получи допълнително от порядъка на 1,5 трилиона рубли, ако цените на петрола в резултат на свиване на добива на страните от ОПЕК и извън картела са в диапазона от 50-60 долара за барел, каза министърът на енергетиката на Русия Александър Новак. Той допълни, че не променя прогнозата си за средната цена на петрола за 2017 г. „Диапазонът, който посочих и по-рано – през 2017 г. средната цена на сорта Brent, според мен ще е в диапазона от 50 до 60 долара за барел и не променям засега мнението си“ каза Новак.