На дребно

На дребно

Публикувано от:

Американската компания Schlumberger, обслужваща петролния бизнес, обяви за покупката на 45,65 процента от акциите на руската компания за сондиране „Евразия” (EDC) на цена 22 долара за акция, или за общата сума от 1,7 млрд. долара. Сделката ще бъде приключена през първото тримесечие на т.г. „Споразумението разширява дългосрочното стратегическо сътрудничество между двете компании, започнало през 2011 г.”, се казва в съобщение на официалния сайт на американската компания. Schlumberger е най-голямата компания, специализирала в обслужване на петролния бизнес. Тя има две централи — една в Хюстън и друга в Париж. Руската „Евразия” е най-голямата в страната независима компания за сондиране с централа в Москва.

* * *

Русия се отказа от услугите на САЩ за охрана на ядрени обекти на нейна територия, съобщи американският в. „Бостън глоуб”. Според изданието през декември м.г. в Москва се е състояла среща, в която са участвали 40 представители на руските профилни ведомства, на Държавния департамент, Пентагона и Министерството на енергетиката на САЩ. В резултат на консултациите, за които и двете страни не са дали официално съобщение, е бил подписан съответният документ за отказа на Русия от сътрудничество в тази сфера.

* * *

След като миналата седмица Службата за сигурност на Украйна (ССУ) обвини ЛУКойл във финансиране на тероризма, руската компания заяви, че смята да защити деловата си репутация по всички възможни начини в рамките на международното право и украинското законодателство, включително до подаване на иск. Това заяви ръководителят на пресслужбата на

ЛУКойл Виталий Матушкин. Според него, компанията е натрупала огромен опит на дейност в чужбина, основен принцип на която е стриктното спазване на международното право и националните законодателства. ЛУКойл работи в проекти извън Русия вече над 20 години и в момента е представена в близо 50 страни.

* * *

Бившият зам.-министър на промишлеността и търговията Юрий Слюсар бе назначен за президент на Обединената авиостроителна корпорация (ОАК). Той смени на поста Михаил Погосян, който ще запази поста главен конструктор. ОАК бе създадена през 2006 г., като обедини заводите на компанията „Сухой”, корпорацията „Иркут”, ОАК „Транспортни самолети”, компаниите „Ил”, „Туполев” и „МиГ”, авиостроителните заводи „Сокол” и „Авиастар”. 85 процента от акциите на компанията са държавни, около 8,6 процента са на Външно-икономическата банка (ВЭБ) и около 6 на сто са на частни акционери.

* * *

Президентът на руското ракетно-космическо предприятие „Енергия” Владимир Солнцев и генералният директор на Orbital Sciences Corporation (OSC) Дейвид Томпсън подписаха договор за доставки в САЩ на двигатели, произведени от компанията „Енергомаш”. Сделката за 60 двигателя „РД-181″ е на сума около 1 милиард долара. Първите два двигателя американците ще получат през юни 2015 година. Обсъждането на договора продължи три години. Според Солнцев, серията двигатели са създадени върху общ технологичен принцип — те могат да обслужват от свръхлеки до свръхтежки ракети носители./ в. Русия днес