Набиулина: Преживяхме буря на финансовите пазари, но икономиката се приспособи

Централната банка на Русия преди една година , на 10 ноември 2014 година, обяви преминаване към свободен курс на рублата. Идеята да се пусне рублата на свободно плаване назряваше отдавна и даже бе посочен срок- началото на 2015 година. Но банката направи това два месеца по-рано. Ръководителят на регулатора, Елвира Набиулина, обясни защо, пише „Взгляд“.

„През ноември на пазарите се създаде нервозна ситуация под въздействието на обективни фактори и увеличили се очаквания за девалвация. Това оказваше натиск върху курса и беше аргумент в полза на прехода. Беше по-добре да се даде на пазара възможност бързо да намери равновесие“, заяви Набиулина.

Тя призна, че волатилността на руската валута е цената, която е трябвало да се плати за свободна рубла, но от друга страна това е позволило на руската икономика да избегне „твърдо кацане“.
„Да, преживяхме буря на финансовите пазари, но икономиката като цяло се приспособи достатъчно плавно.

Плаващият курс на рублата е необходим на руската икономика и за преминаването към растеж в нови условия- от девалвацията печели износът на несуровинни стоки. Тоест сега в Русия има сектори в икономиката, които получават допълнителни възможности за развитие. Разбира се, необходимо им време да разгърнат своя потенциал“, добави председателят на руската Централна банка.

 

Източник: focus-news.net.