"Морган Стенли": Русия е пракелено голяма за санкции

"Морган Стенли": Русия е пракелено голяма за санкции

Публикувано от:

Крим става част от Русия, а САЩ и Европейският съюз подготвят списъци с руски официални лица, които скоро няма да могат да пътуват на Запад. Санкциите най-вероятно ще се изчерпат с тези действия, освен ако от Москва не са решили да си вземат цяла Източна Украйна, смятат от банка “Морган Стенли”.

Русия не трябва да се бои от санкциите на Европа и САЩ: никога досега в съвременната история подобни мерки не са били налагани на страна с такава голяма икономика. Освен това, ако Русия се ограничи само с Крим, тези санкции по-скоро ще бъдат символични и политически, но по никакъв начин икономически. Европейците и американците ще прекъснат дипломатическите си контакти с Русия, но няма да засегнат търговските отношения. ЕС ще продължи да внася руски петрол и газ и да доставя на Русия стоки, а за Крим ще платят близките до държавата бизнесмени, руските чиновници и военни: те ще се простят с активите си в чужбина и възможността да пътешестват в Европа.

Санкциите не са проблем за Русия

На Русия се падат 2,8% от световния БВП, 4,7% от световната търговия и 13% от световния износ на петрол. Няма такъв прецедент – налагане на санкции срещу такава голяма икономика.

Русия не зависи от един партньор, нейната търговия и инвестиции са разпределени между различни страни по света. Основната статия на износа – петрол, на който може да се намери алтернативен клиент. Експортът на енергоносители представлява 66% от целият износ.

Голямата част от руските инвестиции в чужбина са направени чрез компании, регистрирани в офшорни финансови центрове, които е невъзможно да бъдат накарани да спазват режима на санкции срещу Русия. Същото се отнася и до чуждестранните инвеститори в Русия: повечето от тях официално са направени от офшорни компании.

Русия е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и по тази причина може да блокира въвеждането на санкции.

През май Русия ще сключи поредната газова сделка с Китай. Тя надеждно застрахова част от руския износ на въглеводороди от каквито и да било санкции.

Западните компании активно лобират за подобряване на отношенията с Русия, това е особено забележимо в ЕС. На ЕС се падат 54% от руския износ и 42% от руския внос. САЩ нямат такива тесни и икономически връзки с Русия.

ЕС няма да прости на Русия Крим, но само на думи…

ЕС обещава да накаже Русия за анексията на Крим. Брюксел вече предприе първите стъпки в тази посока: замразяване на преговорите за улесняване на визовия режим и подготовката за срещата на Г-8. Как още може да бъде наказана Русия? Всички санкции могат да бъдат разделени на три основни вида: търговски, финансово и спрямо отделни лица.

Търговски санкции

Петролът и природният газ представляват 2/3 от руския износ, но да се забрани или ограничи техния износ е невъзможно: Русия е прекалено голям играч, за да бъде заменена.

Русия не зависи от вноса на горива, зърнени култури и оръжия, които си произвежда сама. Но руската икономика ще бъде ударена от забраната за внос на електроника, медицинска техника и нови технологии, например, за втечняването на газ.

Финансови санкции

Русия е зависима от външното финансиране, въпреки излишъкът по текущата сметка и големите резерви. Частният сектор е изнесъл от 2000 година капитали от Русия, чийто обем се оценява на около 348 милиарда долара.

Около 70% от руските акции са собственост на чуждестранни инвеститори, техният дял на пазара на облигации е 22,7%.

Няма заплаха от фалит на Русия. Руският външен дълг представлява само 35% от БВП, а резервите остават достатъчно големи. Външният дълг възлиза на 714 милиарда долара, от тях 531 милиарда са номинирани във валута. Резервите покриват около 93% от външния дълг.

Едва ли срещу Русия могат да се използват същите финансови санкции, които са били използвани срещу Ирак. Но САЩ могат да забранят достъпа на руски компании до своите финансови пазара и инфраструктура, което ще доведе до повишаване на лихвите и трудности с финансирането.

Санкции против отделни лица

Ако Русия не се съгласи да води диалог с украинските власти и присъдени Крим, тогава ЕС ще замрази активите на чиновниците и военните, които имат отношение към операцията на полуострова, а също така ще ги отреже от визи.

Също така европейците ще се откажат от дипломатически и военни контакти с Русия и ще забранят всякакви сделки с Крим. Но всичко ще свърши до тук.

Русия може и да отговори

Външният министър Сергей Лавров обеща, че Русия ще реагира на въвеждането на санкции. Въпросът е как ще изглежда нейният отговор.

Русия ще се опита да развие отношенията с останалите партньори, от които да получи финансиране. Например, тя може да разреши териториалните си спорове с Япония или да сключи нови сделки с Китай.

Може да се усили натиска върху Украйна. Например, Москва може да поиска предварително плащане на газа, руските банки ще свият кредитирането в страната, ще се ожесточи забраната за вноса на редица украински стоки.

Русия ще започне да въвежда ответни мерки срещу компаниите от страните, които са й въвели санкции.

Русия притежава американски съкровищни бонове за 180 милиарда долара – това прави около 1,5% от външния дълг на САЩ. Тя може да ги разпродаде в отговор на въвеждането на санкциите.