Министерството на отбраната на РФ ще получи „самолет на Страшния съд“ от второ поколение

Министерството на отбраната на РФ ще получи „самолет на Страшния съд“ от второ поколение

Публикувано от:

Държавните изпитания на въздушния команден пункт за стратегическо управление от второ поколение, създаден на базата на Ил-80, бяха успешно завършени в Русия и до края на годината комплексът ще бъде предаден на министерството на отбраната на РФ, съобщи във вторник „Обединената приборостроителна корпорация“ (ОПК, влизаща в състава на „Ростех“), предаде РИА Новости.

Освен в Русия, такава техника има само в САЩ – там аналогичният комплекс е наречен „самолет на Страшния съд“. Въздушният пункт за стратегическо управление е предназначен за  използване в условията на оперативно разгръщане на войски, липса на наземна инфраструктура, както и в случай, че наземните пунктове за управление и линии за връзка излязат от строя.

“Това е уникален по своите характеристики комплекс, осигуряващ стратегическото управление на всички видове и родове войски”, се казва в релийза на ОПК.

От корпорацията посочиха, че новото поколение въздушни командни пунктове се отличава с повишена функционалност, надеждност, подобрени габаритни характеристики и по-ниско енергопотребление.

„Конструкцията на Ил-80 позволява на борда на самолета да се намират командният състав на руската армия, както и оперативна група офицери от генералния щаб и специалисти от техническа група, отговаряща за работата на спецоборудването на самолета. Техническите характеристики на комплекса позволяват осъществяване на управлението на сухопътните войски, Военноморския флот, Въздушно-космическите сили, Ракетните войски със специално предназначение“, съобщиха още от корпорацията.

ОПК вече е пристъпила към разработването на въздушен пункт за стратегическо управление от трето поколение.