„Комерсант“: Полша може да лиши „Северен поток 2“ от западни партньори

„Комерсант“: Полша може да лиши „Северен поток 2“ от западни партньори

Публикувано от:

След отрицателното заключение на полския регулатор UOKiK за проекта на газопровода „Северен поток 2“ (Nord Stream 2) „Газпром“ има няколко варианта за регулиране на ситуацията. Най-вероятен сред тях е компромисът: компанията ще направи отстъпки относно условията на доставка в Полша. В най-лошия случай „Газпром“ ще бъде принуден да осъществи проекта сам, пише в. „Комерсант“.

По-рано антимонополния регулатор на Полша UOKiK официално възрази срещу създаването на съвместно предприятие на „Газпром“ и европейските газови компании Shell, Uniper (бившата E-On), Wintershall, OMV и Engie за строителството на „Северен поток 2“.

UOKiK констатира, че тази сделка, характеризираща се в антипонополното законодателство на Полша като сливане, „може да доведе до ограничаване на конкуренцията“. Регулаторът предполага, че създаването на съвместно предприятие може да доведе до „бъдещо укрепване на пазарната власт на компанията по отношение на полските клиенти“.

Възраженията не са окончателни и компанията на консорциума има две седмици (срокът може да бъде удължен до месец), за да представи забележките си, отбелязва вестникът.

Събеседниците на изданието считат, че в тази ситуация са възможни четири варианта на развитие на събитията. Най-вероятният сред тях са преговори и споразумение с регулатора, който вече е започнал процедурата на преговорите.

UOKiK може да поиска определена промяна на параметрите на договорите за доставка на газ в Полша, както и гаранции за запазване на независимостта от „Газпром“ и съществуващите схеми за доставка на газ от Германия, отбелязва събеседник на изданието от полска страна.

Вторият вариант, който е на-малко вероятен, е забрана на сделката от полския регулатор. В такъв случай консорциумът може де се опита да оспори това решение в специалния съд по антимонополни нарушения във Варшава (първата и апелационната инстанции) или, в случай на неуспех, във Върховния съд на Полша. Впрочем, статистиката на споровете в полза на регулатора показва, че след поражение на първа инстанция компаниите обикновено не подават жалба, добавя „Комерсант“.

Третият вариант е коментар на консорциума на изпратената в UOKiK петиция и приключване на сделката без разрешение от регулатора. По думите на събеседника на изданието, близък до една от компаниите на консорциума, съгласието на антимонополния регулатор би помогнало да се понижат рисковете, но не е абсолютно необходимо, тъй като работите по строителството на „Северен поток 2“ няма да засегнат територията на Полша.

Според четвъртия вариант на развитие на събитията, консорциумът оттегля петицията и променя структурата си. Това означава, че „Газпром“ ще трябва да строи газопровода сам. Технически погледнато това е най-простият вариант, но той е рискован от икономическа гледна точка и ще лиши руската компания от всички политически дивиденти от привличане на западните партньори.

„Поляците първо ни обвиняват в монополизъм, а след това не дават на други да влязат в проекта, за да им е още по-удобно да обвиняват“, иронизира събеседник на изданието, близък до „Газпром“.

Логиката на привличане на западни партньори се състои в това, че чуждестранните участници в проекта уреждат регулаторните въпроси „на своята страна“. Досега анкетираните от вестника експерти бяха убедени, че властите в Германия, за които проектът е важен, могат да гарантират подкрепа на „Северен поток 2“ на ниво ЕС.

Според анализатора от „Райфайзен Банк“ по нефтената и газова промишленост Андрей Полищук, демаршът на Полша е изцяло политическа позиция и на Германия й предстои за помогне на консорциума да постигне компромис.