Китай е готов да смени „Росатом“ в строителството на АЕЦ „Белене“

Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) в понеделник (5 декември) изрази готовност да реализира проекта за строителството на АЕЦ „Белене“ в България, съобщи РЕГНУМ, като цитира пресслужбата на българското правителство.

Темата е обсъдена на инициирана от китайците среща между представители на CNNC и българския премиер в оставка Бойко Борисов, на която са присъствали и вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

На срещата премиерът Борисов отбеляза, че проектът „Белене“ може да се реализира на търговска основа, без държавни инвестиции и каквито и да било дългосрочни договори за покупка на електроенергия. Представителите на китайската корпорация потвърдиха готовността си да участват в проекта при подобни условия, се посочва в съобщението от българското правителство.

Освен това китайците са изразили готовност да купят произведеното от „Атомстройекспорт“ оборудване, след като България изплати задълженията си към руската компания.

През юни тази година Арбитражният съд в Женева задължи българската НЕК да компенсира „Атомстройекспорт“ за загубите от прекратяването на проекта. Става въпрос за разходи по изпълнената работа и поръчаното оборудване, както и компенсация за процентите и съдебните разходи, включително за задействаните в процеса адвокати.

София прие това решение и реши да отпусне финансова помощ на НЕК, за да може да изплати натрупаните дългове за над 600 млн. евро.