За 3 месеца: Износът ни към Русия сринат с 42%

Пазарните позиции на България в Русия ще бъдат в много отношения трайно подкопани, включително износът на пресни плодове и зеленчуци. Ако миналата година българският износ към Русия е намалял с около 9%, сега за първите 3 месеца на годината е намалял с над 42%. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air Георги Минчев от  Българо-руската търговско промишлена палата и представител на  Българската асоциация за спедиция, транспорт и логистика.

Сега, в резултат на руското ембарго, загуби понасят както износителите, така и транспортните предприятия, заяви той.

Проблемите в сектор плодове и зеленчуци коментира и Цветан Цеков от АЗПБ. Той е убеден, че там има картелиране, а в същото време от години се наблюдава липса на държавна политика и стратегия за развитието им.

Като друг проблем той посочи затварянето на много заводи от преработвателната промишленост в последните 20 г. Малкото предприятия на пазара са предпоставка за картел, твърди Цеков.

„Производителите се борят, но типично по български – всяка коза за свой крак. Срещу нас има един глобален свят, високоорганизиран, трябва да се научим да работим в съвременни организационни форми“, заяви Минчев. Той посочи, че един хладилен камион струва над 150 хил. евро. Производители на плодове и зеленчуци обаче не знаят какво точно ще правят следващите 3 – 4 г., за да си позволи един превозвач подобна инвестиция, каза още Минчев.

Цеков посочи, че като представител на Асоциацията от 8 – 9 години постоянно участва в различни работни групи за развитието на производството на плодове и зеленчуци. Проблемите обаче не са решени и сега над 90% от плодовете и зеленчуците са вносни.

„В новия планов период е заложено подпомагане с евросредства на организации и групи на фермери. Надявам се, че българските производители ще осъзнаят, че само тези сдружения ще им помогнат да преодолеят предизвикателствата на пазарите“, каза Цеков.

Георги Минчев коментира още, че липсва актуална текуща информация за състоянието на агросектора, което затруднява отделните отрасли и обезсмисля дългосрочните инвестиции.

Той допълни, че най-тежък за транспортния сектор е бил периодът 2007 – 2009 г. Тази година обаче има умерен ръст на износа. Минчев очаква лек ръст в транспортния сектор в края на годината. Лошата новина е, че заради дъмпинг намалява печалбата в отрасъла, отчете той.

Цеков поиска  държавата да има национална политика по отношение на производството на плодове и зеленчуци.