ЕС е пред разкол за санкциите срещу Русия

ЕС е пред разкол за санкциите срещу Русия

Публикувано от:

На Европейския съюз му е все по-трудно да се придържа към единно мнение за санкциите срещу Русия и срещата на върха тази седмица показа това, пишат немските вестници. Засега Европа е единна в отношението си към Русия, но това единство е много крехко, отбелязва “Ди цайт”.

Една от причините изданието вижда в това, че страните от ЕС трябва да се “противопоставят” на Русия при различни условия: едни зависят повече от Русия, а други по-малко. Със задълбочаването на конфликта между Запада и Русия тези различия стават все по-видими, затова в ЕС все по-често може да се чуе мнението, че санкциите трябва да бъдат отменени или поне смекчени, добавя “Ди цайт”.

Подобно мнение изразява и “Зюддойче цайтунг”. По време на предколедната среща на върха ръководителите на страните от ЕС “се оказаха опасно близо до разкола за политиката спрямо Русия, пише изданието. То смята, че падането на рублата и евентуалните бъдещи икономически проблеми на Русия само ще засилят разногласията в ЕС. “На Евросъюза му е все по-трудно да има единно мнение за политиката на санкции”, обобщава “Зюддойче цайтунг”.

На свой ред “Ди велт” отбелязва, че макар официално европейските ръководители да се придържат към единно мнение, когато стане дума за антируските санкции, някои от тях си позволяват да се изказват против (санкциите). Изданието се позовава на австрийския канцлер Вернер Файман, който бе заявил: “Санкциите бяха вид самозащита, но някои ги превръщат в религия”.