Само св. Серафим държи ключа от Руската църква

„Нека да демонстрираме нашата славянска твърдост като се помолим на свети Серафим и се извиним с цвете пред този храм“. С тези думи председателят на Национално движение „Русофили“ и Международното движение на русофилите Николай Малинов се обърна към събралите се десетки граждани пред Руската църква в София. Акцията се проведе дни след като от България бяха прогонени архимандрит Васиан и негови колеги с обвинението, че вредят на националната сигурност и са шпиони.

Пред затворените врати на църквата Малинов определи събирането на хората като „скромно и тъжно“, защото става в светлината на такива събития.

„Много хора днес се питат, кой държи ключа от тази църква. Свети Серафим държи ключа. Единствено и само той“, каза още Малинов и призова събралите се да положат цвете пред храма, за да покажат, че знаят това и, че не подкрепят политиката, която разделя хората.

Веднага след неговите думи всички събрали се обсипаха с карамфили входа на църквата и сведоха глави за извинение пред нея. Акцията продължи десетина минути и привлече вниманието на много случайни граждани, които минаваха край храма.

В края на изказването си Малинов цитира и писмо на американски президент от 1999г към албанците в Косово, в което той казва , че само ислямизацията на балканите и на България може да спре високомерието на Православните и ината на славяните . „Въпреки всичко ние сме тук с цвете в ръка и с молитва към свети Серафим – Православни Славяни, с гордо вдигнати глави!“ – завърши словото си ораторът.