„Достоен труд – справедлива заплата!”

След 23-годишно прекъсване, в Москва на 1 май на Червения площад отново беше проведена демонстрация на трудещите се.

Тя е организирана от Федерацията на независимите профсъюзи. На пресконференция, която се състоя вчера, председателят на федерацията Михаил Шмаков подчерта, че главен лозунг на първомайските шествия, в които по оценка на федерацията ще участват около два милиона души в цяла Русия, ще стане „Достоен труд – справедлива заплата!”:
– 1 май е традиционен празник на профсъюзите не само в Русия, но и в много други страни. В 142 държави на света се провеждат първомайски мероприятия, организирани от профсъюзите, често пъти в съюз с политически партии. В някои страни активно участие в тези мероприятия вземат и властите, но самият дух на празника е именно на профсъюзите, на деня на борбата на трудещите се за техните права, които остават актуални вече повече от сто години.
Във всички страни, и в Русия също, има работодатели, които не са против да накарат своя персонал да работи за същата заплата не 8 часа на ден, а повече, призна Михаил Шмаков:
– За съжаление, нарушения на правата на трудещите се се срещат твърде често. И единствено там, където активно работят профсъюзните организации в предприятията, действително се спазва трудовото законодателство на Руската Федерация, и там правата на трудещите се са защитени.
Лидерът на независимите профсъюзи на Русия напомни, че официалното наименование на 1 май в нашата страна е Ден на пролетта и труда. Но за профсъюзите той е бил, и остава Ден на международна солидарност на трудещите се. Пред профсъюзите стоят големи задачи, ние има за какво да се борим и в тази борба ще победим!, – добави руският профсъюзен лидер.