В Ереван е поставена мемориална плоча в памет на легендарния разузнавач Кеворк Вартанян

Той е първият разузнавач, удостоен със званието Герой на Съветския Съюз в мирно време.

Мемориална плоча в памет на знаменития нелегален разузнавач, Кеворк Вартанян (1924 -2012г) е открита на 17 май-събота в центъра на Ереван по случай 90 години от рождението му. Тя е поставена на Ереванския държавен университет по лингвистика, който разузнавачът е завършил преди 59 години. За церемонията е пристигнала от Москва вдовицата на героя Гоар Вартанян – също разузнавач, кавалер на руския орден Почет и на съветския орден Красное знамя.

Кеворк Вартанян е роден 1924 година в Ростов на Дон в семейството на Андрей Вартанян, ирански гражданин, директор на маслобоен завод. Неговият баща е бил свързан със съветското външно разузнаване и по негово задание през 1930 година заминава от СССР в Персия. Под прикритието на търговска дейност Андрей Вартанян е осъществявал агентурна дейност и именно под негово влияние Кеворк е станал разузнавач. Февруари 1940 година 16 годишният младеж установява контакт със съветската резидентура в Техеран, възглавява специална група за разкриване на фашистката агентура и германските разузнавачи в различни градове на Иран.

През 1942 година действайки под оперативния псевдоним „Амир“, Вартанян се внедрява в английската школа за разузнавачи в Техеран. През 1943 година участва в осигуряване на безопасността лидерите на „голямата тройка“ по време  на Техеранската конференция.

За тази най-гръмка история, когато той, незавършил разузнавателната школа, предотвратява операцията «Длинный прыжок»- (“Дългият скок“), целяща да отстрани лидерите на „Голямата тройка“, подготвена от нацисткия супердиверсант Ото Скорцени, разказва пред в. „Култура“ неговият биограф – писателят и журналист Николай Долгополов :

…Ръководител на изпълнението е бил легендарният съветски разузнавач, учител на Вартанян – Иван Агаянц. Но ролята на Вартанян в откриването на немските радисти е велика. 19-годишният оперативен работнк е възглавявал в Техеран младежка група от 7 души, наречена „леката кавалерия“… Най-младият сътрудник – Гоар е била само на 17 години…

Следва цяла серия от операции в различни страни на света, Задграничната командировка на разузнавача е продължила до 1986 година, а на служба е останал до 1992година.

До Вартанян винаги е била неговата съпруга Гоар Вартанян…Многогодишната им работа зад границата е без нито един провал… Те са живели заедно над 60 години. Идеална двойка Прекрасно са се разбирали един друг, между тях е съществувала необикновена съвместимост. За съжаление не са имали възможност да си родят деца, въпреки, че много са желаели. Такава е цената на работата в разузнаването. „  

През февруари 2013 година Министерството на отбраната на Армения е учредило ведомствен медал в чест на Кеворк Вартанян. Пръв кавалер на наградата е станала неговата вдовица…

VARTANYAN-2 VARTANYAN-3

http://itar-tass.com/obschestvo/1193274

http://portal-kultura.ru/articles/books/22799-proval-operatsii-dlinnyy-pryzhok/