Втората най-голяма руска компания за обувки предприема IPO

Втората най-голяма руска компания за обувки предприема IPO

Публикувано от:

Руският търговец на обувки Обувь России ще предприеме първично публично предлагана на акции (IPO) на московската фондова борса през тази година, пише Financial Times.

Според анализатори, това IPO ще служи като измерител на сантименталността на руските инвеститори към родните стоки.

Обувь России е втората по големина компания за обувки в Русия. IPO-то ще предложи на инвеститорите 40% от акциите на фирмата. Изпълнителният директор Антон Титов ще остане мажоритарен собственик след процедурата по първично предлагане.

Компанията цели да набере чрез борсата между 300 и 350 млн. долара, посочва лице, близко до плановете на Обувь России, пожелало анонимност. Търсената сума ще бъде окончателно определена в срок до около 2 седмици.

IPO-то на Обувь России се опитва да спечели предимство от неотдавнашното излизане на страната от рецесия, повишеното търсене и възстановяването на руските капиталови пазари.

Московската фондова борса се срина по-рано през тази година поради лошите взаимоотношения между Русия и Запада. През последните месеци обаче ситуацията на капиталовите пазари се подобрява, главно подхранена от нарастващите цени на петрола.

Листването ще бъде първото в Москва след IPO-то на търговеца на детски играчки Детский Мир, осъществено през февруари тази година.

„Ключовата ни стратегическа цел е да продължим с органичния растеж и да удвоим броя на магазините през следващите 3 години, засилвайки лидерската си позиция в средния ценови сегмент и подобрявайки качеството на потребителското изживяване и лоялност“, казва Титов.

Посредници по IPO-то на Обувь России ще са BCS Global Markets, Citigroup, Renaissance Capital и Sberbank CIB.

Източник: Профит