Влиянието на санкциите върху бизнеса на германските компании в Русия

Руско-германската външнотърговска палата представи резултатите от проучване относно влиянието на санкциите върху бизнеса на германските компании в Русия. Въпреки, че респондентите признават икономическата ефективност на санкциите, повечето от тях ги смятат за политически неефективни и се надяват на тяхното смекчаване или отмяна още през януари 2016 година.

В министерството на външните работи на Германия на свой ред макар и да признават негативния ефект от санкциите, не са готови да защитават тяхната отмяна преди изпълняването на Минските споразумения за Украйна, пише „Коммерсант“.

„Приятелят се познава в беда: въпреки санкциите и сложната икономическа ситуация вътре в самата Русия, германските компании не си тръгват от руския пазар и както и преди виждат в него перспективи. Тези, които имат опит в сътрудничеството с руски партньори, дадоха ясно да се разбере, че не подкрепят санкциите“, заяви ръководителят на Руско-германската външнотърговска палата Райнер Зеле.

„Санкциите вредят на всички. Ние сме заинтересовани в стабилизирането на ситуацията и именно поради това участваме в Минския преговорен процес“, потвърди дипломатически източник от министерството на външните работи на Германия.

 

Източник: focus-news.net.