БРИКС прави свой МВФ със $100 млрд

Страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, ЮАР) подписаха споразумения за условията за взаимна подкрепа в случай на криза. Инициативата може да е в помощ на Русия, ако санкциите на Запада срещу нея се втвърдят, отбелязват икономисти, цитирани от РБК.

Банката на Русия в официално съобщение потвърди новина, отбелязвайки че за целта между Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР ще бъде създаден пул на валутните резерви на БРИКС и са създадени правила за неговата работа пише факти.бг

Целта на пула е да отпуска долари на страна-членка, която изпитва трудности с доларовата ликвидност. По този начин ще се гарантира финансовата стабилност на страните – участници.

Подписаното в Москва споразумение регламентира правата на централните банки от БРИКС в новосъздадения пул. Той ще разполага със $100 млрд., от които $41 млрд. ще бъдат дадени от Китай, а по $18 млрд. — Бразилия, Индия и Русия, последните $5 млрд. — ЮАР.

РИА Новости вече писа, че резервите ще се използват като инструмент за подкрепа в случай на краткосрочен натиск над платежния баланс, така и превантивен инструмент в случай на проблеми с платежните баланси.

Инжекциите от новосъздадения пулт ще се определят чрез специална формула. Структурата ще бъде ръководена от управителен съвет, постоянен комитет и координатор, неговите функции ще бъдат изпълнявани от страната-председател на БРИКС.

Това е по-скоро политически сигнал към останалия свят за амбициите на БРИКС, твърдят анализатори пред Интерфакс.