Банката на БРИКС трябва да предостави финансиране на своя първи проект

Министър-председателят на Индия Нарендра Моди отбеляза „важността на предложената на срещата в Уфа Стратегия за развитие на икономическото сътрудничество на страните от БРИКС“.

Новата банка за развитие на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, ЮАР) трябва да предостави финансиране на своя първи проект в сферата на възобновяемите източници на енергия. Такова предложение направи на 15 ноември на срещата на високо равнище на Г-20 министър-председателят на Индия Нарендра Моди.

„Разчитаме, че Новата банка за развитие скоро ще започне работа, – отбеляза той на срещата на лидерите на страните от БРИКС на срещата на Г-20. – Първият й проект трябва да бъде в сферата на възобновяемата енергия, желателно, на територията на страните от БРИКС“.

Политикът също така отбеляза „важността на предложената на срещата в Уфа Стратегия за развитие на икономическото сътрудничество на страните от БРИКС“. „Контактната група на БРИКС по търговско-икономическите въпроси и Деловият съвет на БРИКС трябва да предложат план за реализация на този документ с временни рамки, – уточни той. – Ще бъде правилно, ако първото й заседание се състои в Русия, която е председател на БРИКС“.

Моди предложи също да бъде създадена „пътна карта“ за развитие на сътрудничеството в сферите на търговията, икономиката и инвестициите между страните от БРИКС до 2020 година. „Индия ще продължи тясно сътрудничество с партньорите си от БРИКС в атмосферата на взаимно доверие, уважение и прозрачност“, заяви той.

Източник: Руски Дневник.